Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Mehki in lomljivi nohti

Mehki in lomljivi nohti

Pozdravljeni,
ne bem sicer, ce se obracam na pravo osebo, pa mi boste vendar mogoce lahko pomagali.
Sama imam ze celo zivljenje zeli slabe nohte, so izredno mehki in lomljivi. Sklepala sem, da je to pac tako. Moj fant je vedno imel zelo debele in mocne nohte. Zadnjih nekaj mesecev pa so se tudi njemu nohti “poslabsali”. Zaceli so se mu lomiti in plastiti. Edini sklep, do katerega sem prisla je, da je kriva prehrana. Ocitno nama v prehrani necesa primanjkuje, ali pa je cesa odvec. Prosim za nasvet kako naj prehrano spremenim, da se bi stanje izboljsalo.
Se ze vnaprej zahvaljujem.

Pozdravljeni, malce lažje bi mi bilo, če bi mi opisali vašo prehrano, da bi lažje svetovala kaj spremeniti. No ne gelde na to, pomanjkanje določenih mineralov in vitaminov laho povzroča tudi lomljivost nohtov.
Vedno je prva pot uravnotežena prehrana, temelječa na žitih, zelenjavi in sadju, ter mesu kot dodatku.
Veliko mineralov vsebujeta proso in ajda, pohvalijo se tudi, da konopljino olje dobro vpliva na zdravje nohtov.
Morda bi vam svetovala takole: vključite v vašo prehrano več nepredelanih žit (uporabite kaše), veliko sveže zelenjave, hladno stiskana rastlinska olja, oreščke (mandlji, orehi, lešniki, pinjole…) in semenke (sončnice, lan, seznam…) in veliko sadja.
Ker se že veselo približuje pomlad se tudi naužijte več sonca, saj je le ta pomemben za tvorbo vitamina D, ki je tudi pomemben za zdravje nohtov. In ko bo prva sveža zelenjava se le podajte v naravo in naberite regrat, čemaž, dresnik…

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!

Že od nekdaj imam težave z nohti, so namreč tanki, lomljivi, ne morem imeti niti malo dolgih, saj se mi trgajo. Zanima me, kako naj izboljšam svoje nohte, saj je tudi to verjetno razlog, da mi gelish ne zdrži več kot teden in nekaj dni, potem pa začne barva padati dol. Ali na nohte vpliva tudi prehrana? Česa se moram v tem primeru izogibati in kaj priporočate?

Hvala.

Tudi stanje nohtov je znak našega zdravja. Seveda na to vpliva prehrana. Že splošna načela zdravega prehranjevanja vam bodo pomagala pri tem, to pomeni dovolj vitaminov, mineralov tudi aminokislin in maščobnih kislin. Jejte dovolj zelenjave in sadja, polnovrednih živil (žita, stročnice), kakovostih olj (hladno stiskana olja), zaužiti morate tudi dovolj sonca saj je pomemben za nastanek D vitamina.
Izogibajte se sladkorju, beli moki, poliranemu rižu…vsem zelo rafiniranim živilom in alkoholu, Presnova takšnih živil namreč iz vašega telesa porablja zaloge vitaminov in mineralov, saj ji ne prinese seboj (ostranjene ovojnice zrn…).
Uživajte več prosa, ki vsebuje pomemben mineral silicij.
Predlagam vam da nohtov ne gelirate, saj tako zaprete njihovo strukturo in ne morejo “dihati”, raje zvečer (pa tudi še kdaj preko dneva) roke in nohte namažite s kakovostnim (lahko domačim) mazilom, da kožo nahranite.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close