Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil ni mi jasno..

ni mi jasno..

Zdravo 🙂

ker imam svojih prebavnih težav dovolj sem se odločila, da naredim nekaj v tej smeri … :))
So dnevi, ko grem na wc 3x v dnevu, in pridejo dnevi, ko negrem tudi po 4 dni… sedaj se pa že en teden matram na vse načine, kaj narediti, da grem lahko končno na wc! .. problem z zaprtjem imam od vedno .. ali sem šla na dopust ali pa se je zgodilo kar tako … no sedaj sem zaprta že en teden, začela sem z lanenim semenom, ki za 1x še ni nič pomagal, jedla suhe marelice, včeraj spila pol litra donata na tešče pa vse skupaj nič! šla sem po nek odvajalni sirup, malo je pomagalo ampak res malo, in se mi zdi, da je moje črevesje še kar polno…
Odločila sem se, da bom zmanjšala vnos živil iz bele moke …nakar preberm, da treba zmanjšat oz se odpovedat jogurtom, sladkemu, masu, sadju in jesti več ali manj zalenjavo in piti vodo?!!
Kako naj zmanjšamo vnos sadja na recimo eno jabolko na dan, ko pa je ravno to ključnega pomena pri zaprtosti?? ni mi jasno … nevem sploh kaj naj jem, da bo hkrati pomagalo proti zaprtju in bilo zdravo!

isti problem se pojavi pri napihnjenosti … piše, da treba zmanjšati vnost mlečnih izdelkov, a ravno za proti napihnjenosti naj bi bili fajn jogurti …

mi lahko prosim poveste, kaj jesti pri zaprtju in pri problemih z napihnjenostjo? … začela sem sumit še na kašno kandido…

LP in hvala!

Glede na to, da se vam pojavlja izmenično zaprtje in močno odvajanja (3x dnevno) in če imate ob tem ves čas približno enake prehranske navade potem bi posumila, da gre lahko tudi za kandidno, ki vam dela težave ali pa so težave tudi psihičnega izvora (stres, napetost, preobremenjenost).
Za boljšo prebavo vam priporočam predvsem živila z veliko vsebnostjo vlaknin (otrobi), čim več sveže zelenjave in tudi sadja, ter sveže stisnjene sokove.
Mlečni izdelki lahko sicer vplivajo dobrodejno vendar pa lahko imate tudi slabše toleranco do mlečnih beljakovin ali laktoze pa se to kaže kot napihnjenost.
Na vašem mestu bi izločila mlečne izdelke za začetek, po tednu dni pa poskusno uvedla, da vidite kakšna bo reakcija vašega telesa.
Žal drugače kot s poskušanjem pri takih težavah ne gre. Torej določeno živilo povsem izločite in ga nato uvedete ter opazujete odziv.
Pri prebavi je seveda pomembno tudi redno gibanje in blagodejno vpliva nanjo jutranja masaža trebuha (v smeri urinega kazalca).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!

hvala za odgovor! te opisane težve, so potem vendarle pojenjale (mislim, da je pomaga sirup, vendar je bilo potrebno nekaj dni počakati). Do tega tedna težav nisem imela (torej dobre 3 mesece sem bila brez težav). Zaprtost se je sicer vmes pojavila tako za 2 dni, več pa ne. Ta teden pa ponovno. Trajalo je 6 dni, nič mi ni pomagalo. Danes končko lahko odvajala in sicer po čokolinu in kruhu z slivovo marmelado me je nahitro pognalo.

Zanimam se za nakup prehrabnega dopolnila za prebavo – Psylliox. Vam je kaj znano, kaj mislite o tem. Kakor sem brala, naj bii bilo kar dobro. Spije se ga vsak dan, je pa baje tako, da se ga ne navadiš oz podtaneš odvisen kakor pri nekaterih tabletah za odvajanje. In piše, da je 100% naravno.

S pozdrvai,

Pri akutnem zaprtju je potrebno ukrepati, saj lahko pride do samo zastrupitve, ker toksini, ki se sicer odvajajo preko blata ne izločijo iz telesa, zato uporabite sredstva ki so na voljo v lekarnah.
Za ustrezno, redno prebavo pa je pomembno, da je v njem ustrezna mikroflora (to pomeni pravi mikroorganizmi).
Priporočam vam uživanje probiotičnih izdelkov (probiotični jogurt, kislo zelje ali repa, naravno kisana . fermentirana zelenjava…). Ti naj bi pozitivno vplivali na vzpostavitev ustrezne črevesne flore, seveda pa to ni čez noč.
Prav tako je pomembno da uživate dovolj živil bogatih z vlakninami (otrobi, listnata zelenjava….).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close