Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil pasterizirana klobasa hranjenje v hladilniku

pasterizirana klobasa hranjenje v hladilniku

Spoštovani , klobase

Sem v 36.tednu nosečnosti in še posebej pazim na varnost živil. Izmed klobas jem samo tui in tam pasterizirano mesnino (piščančje , puranje prsi) vakumsko pakirano in narezano in konzervirano. Ko odprem embalažo , pojem klobase v parih dneh (cca 2-4 dneh).Sicer na tistih vakumsko pakiranih mesninah, ki jih navadno kopujem piše samo končni datum roka uporabe, nič pa ne piše , v koliko dneh je potrebno živilo porabiti po odprtju embalaže. Se mi je pa včeraj zvečer zgodilo, da sem nekaj zamešala in pojedla pasterizirano mesnino , ki je bila odprta že sedaj mislim da 6-7 dni, bila je vseskozi v hladilniku . Ko sem šla gledat embalažo pa je gor pisalo, da je po odprtju potrebno živilo porabiti v 24 urah. Sedaj pa me skrbi , ali se v tem času cca 6(7) dni, ko je hrana vseskozi v hladilniku v sicer plastični že odprti embalaži, lahko pri že pasterizirani mesnini razvijejo kakšni nevarni toksini ali bakterije – še posebej takšne , ki bi lahko škodovale tudi plodu v nosečnosti, kot npr. listerija, salmonela, botulinum toksin ali kaj drugega . Sicer imam občutek, kot da mi je nekaj obležalo v trebuhu (to se mi sicer tudi večkrat zgodi v nosečnosti), sicer mi dosedaj ni bilo slabo ali kaj podobnega.
Prosim za hiter odgovor.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,
če nimate nobenih zdravstvenih težav (slabost, bruhanje, omotico…), ki bi jih zaznali po zaužitju omenjene hrane v dveh dneh, potem se niste okužili s kakšnimi mikroorganizmi.
Torej opazujte stanje in se v primeru kakršnihkoli težav takoj zglasite pri zdravniku.

Hrana, ki je bila sicer predhodno termično obdelana naj bi bila varna, če je bila ta termična obdelava ustrezna in je tudi embalaža nepoškodovana, hrana pa pravilno skladiščena in še v določenem roku trajanja.
Seveda se okoliščine povsem spremenijo, ko zavoj odprete, zato je odprta živila potrebno pravilno hraniti (največkrat v hladilniku) in čim prej porabiti.
Lahko pa se zgodi, da pride do kvara živila prej, če je le to bilo ob odprtju kontaminirano zaradi neustreznega rokovanja z njim, kar pomeni, da smo naknadno dodatno okužili živilo. Zato pa je določeno, da odprto živilo čim prej uporabite.
Bodite pazljivi ob tem. Vendar pa, če je bilo živilo ves čas v hladilniku, če niste zaznali znake kvara (sluz, vonj, obarvanost, rast plesni…) – če bi, bi verjetno takšnega živila verjetno ne uporabili in če ste ga ponovno termično obdelali, verjetno ni prišlo do okužbe.
Prav je da ste previdni (zato vedno tudi senzorično preverite živilo – vonj, izgled, okus)…, pretiran strah pa je odveč.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Spoštovani,

sem v 32. tednu nosečnosti in ker sta se mi pripetila dva “neljuba” dogodka, bi vas prosila za vaše mnenje.

Pred cca. 1 tednom smo jedli kislo smetano, pri čemer sem potem, ko smo jo že pojedli ugotovila, da je ta kisla smetana kar nekaj čez rok (ne spomnim se točno, mislim da 3 tedne), datuma pa res prej nisem videla, saj običajno vržem takšne stvari stran po preteku roka, no tokrat sem očitno spregledala. Kisla smetana sicer iz pasteriziranega mleka (bio iz Hoferja), do tistega trenutka originalno zaprta, ni imela nobenega čudnega okusa ali vonja, do sedaj tudi nihče ni imel prebavnih težav. Ali je možno, da bi se v tej smetani pred zaužitjem pojavila listerija, ki bi lahko kakorkoli ogrozila plod? Je možno, da se listerija (ponovno) pojavi v pasteriziranih izdelkih na tak način, če je bila pred tem s postopkom pasterizacije uničena?

Včeraj pa sem pojedla vse skupaj za cca. 1 vilico mesno zelenjavnega riža, ki je bil pogret od prejšnjega dneva, pri čemer pa čez noč ni bil shranjen v hladilniku. Ne vem, ali je bil dovolj pogret. Ker vem, da se sicer tako riža ne shranjuje, ker je glede nekih bakterij in razvoja spor problematičen me zanima, ali bi lahko v tem primeru prišlo do zaužitja kakšnih bakterij, ki bi ogrozile plod, predvsem me zanima, če lahko pride v tem primeru do okužbe z listerijo? Zaenkrat sicer prebavnih težav iz tega naslova ni imel nihče.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Živilo, ki je bil ustrezno hranjeno na pravilni temperaturi in originalno zaprto takoj po roku trajanja (ki ja naveden na embalaži) praviloma ni pokvarjeno, saj proizvajalci varnostno rok trajanja malo zamaknejo (skrajšajo) zaradi svoje varnosti. Pomembno je, da živilo pred zaužitjem preverimo (senzorično: izgled, vonj, okus…) ali je spremenjeno, v tem primeru ga ne zaužijemo.

Pripravljeno hrano se praviloma hrani v hladilniku in pred zaužitjem regenerira, če gre za večje kose (kot je pečenka npr) je potrebno ponovno doseči ustrezno središčno temperaturo najmanj 65 st. za 15 sekund oziroma perutnino 82 stopinj za 15 sekund, jedi kot so enolončnice, golaž….pa vremo 5 minut.

Še vedno velja, da če zaznate sprememb, ki bi lahko pomenile kvar živila, le tega ne zaužijete.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close