Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Opraskan teflon

Opraskan teflon

Doma kuhamo hrano predvsem posodami premazanimi s teflonom, za katerega sem opazla da ima veliko prask, nekatere so precej globoke. Ali je teflon varen za uporabo ali se tvorijo kakšne snovi škodljive zdravju?

hvala.

Spoštovani,
Poškodovan teflon se nikakor ne sme več uporabljati, zato vam svetujem, da ga iz uporabe takoj izločite.
Priporočam vam, da poškodovane teflonske posode redno nadomeščate z novimi ali pa da uporabite posodo iz inoxa ali stekla. Obstajajo tudi kovinske posode s steklenim premazom. So pa kar nekaj dražje. Steklo je namreč nabolj inertna snov in zato ne vpliva na vsebino.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni

Tudi pri nas uporabljamo teflonsko posodo. Naj omenim da se gre tu le za tečnarjenje moža, ker sva za posodo dala kar precej denarja. Posoda pa je postala opraskana in se iz nje lušči teflon, ker sem mu prepovedala uporabo te posode si lahko predstavljate njegov odziv. Vodo pa še zmeraj lahko v njej zavreš, so njegove besede, čeprav je moje mnenje obratno. Lepo prosim, če lahko napišete zakaj se take posode, ki se iz nje lušči teflon ne sme uporabljati, in kakšne posledice ima to za njegovo telo. Prosim če lahko še vi razložite kakšen material je politetraflouretan. Ker ne verjame mojim besedam.

Najlepša hvala!

Pozdravljeni,
težko je prepričevati nekoga, da je njegovo zdravje pomembnejše, kot cena posode in o tem bi se lahko gospod zamislil.
Pripenjam vam nekaj stavkov, ki ga bodo morda prepričali:

1. Tole je iz terminološkega slovarja: politetrafluoroetilen, PTFE, Polimerizacijski produkt tetrafluoroetilena. Je kemično najbolj obstojna umetna snov, ki vzdrži temperature do 250°C. Je odločilen izolator za visoke napetosti in močne tokove.

2. Tole je pa še iz drugih virov:
For its November 2007 issue, Good Housekeeping magazine “talked to numerous experts, looked at the major studies – and also conducted our own lab tests at the Good Housekeeping Research Institute” before assuring its millions of readers that “You can use nonstick safely, as long as you use it properly.” The article (“Nervous About Nonstick?”) offers sensible tips for cooking with nonstick

Bodite pozorni na zadnji stavek: Dokler ga pravilno uporabljamo!
Nič ni narobe z uporabo teflona, je pa res, da teflona ne jemo. Če pa je le ta poškodovan, drobci zaidejo v našo hrano, no potem pa težko rečemo, da ga ne jemo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Ker ne poznam takšne steklene posode, bi prosila za kakšen link kje se lahko nabavi.

Hvala!

Pozdravljeni,
ne bi sicer rada delala reklame, toda jaz sem jo kupila v Lesnini, Silit posoda, Ker imate več vrst povprašajte za to, ki ima stekleno prevleko, je pa zelo težka. Sicer pa so tudi posode iz jenskega stekla, že dolgo na trgu, vendar jih uporabljamo bolj kot pekače.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni

Hvala za odgovor. Zanima me še kaj bi vi naredili z opraskano posodo?

Pozdravljeni,
Jaz opraskano teflonsko posodo iz uporabe izločim. Ker pa je življenska doba takšne posode krajša od zgoraj omenjene, je bi tudi to eden izmed razlogov, da sem se odločila zanjo, saj tako produciram manj odpadkov.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Jaz sem pogledala na internetu in vidim, da imajo tudi take s keramično prevleko. Kaj pa menite o teh?
Hval aza odgovor.

Keramična prevleka je prav tako neutralan in primerna tako za pripravo kot hranjenje živil. Pozoren je potrebno biti le na barve (če so kakšni vzorci), da ne vsebujejo svinca, sicer pa je to ustrezna posoda.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pred nedavnim sem na 2. programu hrvaškega radia poslušala kemika, ki je govoril o dodatkih v prehrani, omenil je tudi teflon posode: pri tem je navedel snovi, ki se iz tega materiala ki je ene vrste plastika) sproščajo pri segrevanju in jih uporabljajo tudi za bojne strupe. Sam se je tej posodi menda že pred davnim časom odpovedal.

Poleg teflona in njegovih ostankov pa je nevaren tudi aluminij-ki je pod teflonom.

Če še kdo bere tale post me zanima mnenje o posodah XYLAN. (Bergner ali nekaj podobnega) Hvala in lp, Boštjan

Odrsane premaze se da tudi obnoviti.

pekaci.si


JA, ZELO ME ZANIMA, KDO POPRAVLJA OPRASKAN TEFLON NA ZELO DOBRI IN DRAGI POSODI. DANICA

New Report

Close