Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil mleko in mlečni izdelki

mleko in mlečni izdelki

Pozdravljeni!

Glede na to, da se zadnje čase veliko govori o tem, da mleko sploh ni zdravo za odralse osebe, pač pa le za otroke, ko še rasejo, me zanima, koliko to drži. Predvsem pa – ali to velja le za mleko ali za čisto vse mlečne izdelke? Je grški jogurt pri tem kakšna posebnost, glede na to, da je pri zdravi hrani velikokrat omenjen (ampak tisti z 0% maščobe)?

V zadnjem tednu so mi odkrili cisto na dojki, stara pa sem šele 22 let. Cista naj ne bi bila nevarna, vendar je trenutno tudi mama na preiskavah za raka dojke, zato bi rada bila kar se da previdna. Zanima me, katerih živil se je dobro izogibati kot preventivo rakavim obolenjem?

Lep pozdrav,
Quovadis

Mnenja o mleku kot hrani za odrasle so deljena prav tako so različne teorije, ki jih podpirajo.
Če vam mleko odgovarja in z njim nimate težav potem ni omejitev za uživanje v nasprotnem pa je bolje da ga izločite. Mlečni fermentirani izdelki (jogurt, skuta, kefir….) ne vsebujejo laktoze, saj je prevreta v mlečno kislino, Takšna živila so primerna tudi za ljudi, ki imajo laktozno intoleranco.
Siri pa so energijsko zelo bogata živila, pogosto z veliko maščob in naj bi se tudi iz tega razloga v prehrani uporabljala zmerno.
Nekateri vse mlečne proizvode in samo mleko zavračajo, ker je termično obdelano spremenjeno in težje prebavljivo, drugi delijo mnenje da je to hrana “mladičev” in res je da v naravi odrasli sesalci ne uživaj mleka ampak vzrok je predvsem ker ga ne dobijo, saj se mladiči osamosvojijo. Če odrasli mački na primer ponudite mleko pa ga pije.
Kot rečeno obstajajo argumenti za in proti.

Za preventivo pa je priporočljivo da uživate zdravo in uravnoteženo prehrano, čim manj predelano, brez dodatkov (konzervansi, ojačevalci okusa….), veliko surovega sadja in zelenjave (najbolje iz ekološke pridelave), čim več živil ki vsebujejo veliko antioksidantov. Seveda pa je pomemben tudi drugače zdrav življenjski slog (veliko gibanja na svežem zraku, čim manj stresa….) verjamem, da je v tem tempu življenja to težko doseči zato se potrudite kolikor pač morete. In zagotovo je pomembno redno samo pregledovanje dojk.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close