Najdi forum

aflatoksini

Glede na to koliko je govora zadnje čase o tej zadevi (aflatoksin), ki so jo zasledili v našem mleku me zanima sledeče:
– ali se okuženost kakorkoli opazi (npr. drugačen videz, vonj?
– ali se aflatoksin lahko razvije tudi v domačem gospodinjstvu, ko nam splesni npr. pomaranča, marmelada?
– glede na to, da teh strupov ni mogoče uničiti z prevretjem hrane, kako bi potencialno očistili roke, če bi se pomaranče, ki je kontaminirana, dotaknili?
– ali jo uniči zamrzovanje?

Hvala za odgovore.

Aflatoksini so strupi, ki jih proizvajajo plesni. Če plesen ni vidna, tega toksina ne morete zaznati v okusu, vonju ali videzu.
Res je kot pravite, pregrevanje ga ne uniči, še manj pa zamrzovanje.
Ti toksini so lahko prisotni tudi v domačem gospodinjstvu, kjer se pač na živilih razvije plesen.
Uživanje živil, ki jih je napadla plesen zato ni priporočljivo. Tako kot smo včasih vajeni, da če se plesen pojavi na površini živila (ali na primer na vrhu marmelade v kozarcu) to preprosto odstranimo in ostalo zaužijemo tudi ni priporočljivo, saj strup, ki ga izloča plesen prodira globlje v živilo. Pelsnivo živilo preprosto ni primerno za uživanje, tudi za prehrano živali ne. Potrebno ga je zavreči.
Po rokovanju s plesnivim živilom zadostuje da roke temeljito umijemo in splaknemo pod tekočo vodo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

imam še nekaj vprašanj na temo plesni:
-na kmetiji, ki ima urejeno sirarno,kupujemo sir, ki je po skorji vedno delno plesniv; je to tudi škodljivo?
-kaj pa siri z “žlahtno” plesnijo?
-moja stara mama je vedno z marmelade pobrala plesen, ostalo smo pojedli, nihče ni imel kakih težav. se to (toksini) kje kopiči, nalaga?
-jeseni sem kupila orehova jedrca, čez čas so vmes nekateri splesnili. to sem prebrala in tiste,ki so bili lepi, porabila.Napaka?
-kaj pa delno nagnito jabolko,za zavreč?

hvala za vaš odgovor

Niso vse plesni enake in ne torijo vse toksine. Za sire se uporabljajo plemenite plesni, saj se posebej z njimi cepijo siri. Če pa sir splesni (ne vemo za katero plesen gre) so pa tudi lahko plesni, ki proizvajajo toksine.
Plesen na marmeladi – babica je bila varčna in prav je tako, toda če je marmelada plesniva jo morate odstraniti vsaj 6 ali 7 cm, ker so toksini lahko prodrli v živilo. Predlagam vam, da raje kupujete manjše marmelada in jih bolj sproti pojeste. Res je, da se ti toksini nalagajo v telesu, zato tudi pravimo, da se plesniva hrana ne sme dajati živalim, saj jih preko njih potem vnesemo v naše telo.
Orehi – če so vmes določeni plesnivi, se plesen hitro razraste tudi na sosednjih okužijo pa se preko trosov.
Nagnito jabolko – načeloma tu ne gre za plesni ampak za gnilobne bakterije. Včasih tudi če ga obrežete imam poseben okus, kar ni ustrezno. Če je le majhen delček potem odrežite, če je nagnit del večji pa raje zavržite celo jabolko.
Pokvarjena živila pač ne sodijo na naš krožnik, zato kupujmo in pripravljajmo hrano preudarno. Raje kupimo manj in porabimo sproti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Ja ampak kako si pomagamo, če ugotovimo, da smo pojedli plesnivo živilo?
Najslabše ločimo pri oreščkih. Morda jih v poltemi grickamo med gledanjem TV-ja ….in nismo pozorni, ker so na začetku napr. izgledali Ok…
Potem pa nenadoma začutiš tisti zoprn okus …
S čim si pomagaš, če plesen vneseš v telo ? Kaj zaužiješ za protiutež ?

Če ste začutili, da okus ni ustrezen je prvo kar naredite, da živila ne pogoltnete ampak ga izpljunite in sperite usta. Če pa so toksini že prišli v telo, predlagam, da pijete veliko vode, morda kakšen odvajalni čaj, da bi se pohitrila prebava in ne bi prišlo do večje absorpcije v organizem, ter vnos večje količine antioksidantov, da bi se preprečile poškodbe. Vendar pa je težko podati enoznačen odgovor saj so toksini različni in tako tudi različno delujejo v našem organizmu.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close