Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil dvig energije oz razno za tekace

dvig energije oz razno za tekace

pozdravljeni!

upam, da boste pravi naslov za moje vprasanje. tecem redno ze nekaj let, povrpecno 10-12 km dvakrat tedensko. trenutrno pa se pripravljam na krajsi tek in sicer cca 1,5km, kjer pa je intenzivnost cca 30% visja kot teecem sicer. zadnje case prakticiram pred tekom za dvig energije in vzdrzljivosti FAT BURNERJE in sicer 1 kapsulo cca pol ure pred tekom, mislim, da kar precej pomaga sploh po cca 40 minutah imam se vedno zelo visoko raven energije. zanima me ali naj tudi za ta krajsi tek uporabim kr fat burner ali kaj drugega, in kaj lahko kombiniram. kolega mi je svetoval naj vzamem nekaj z visoko vsebnostjo kofeina (ker pa ga ima ze fat burner) ne vem kaj sestaviti, da bi mi za teh nekaj minut pomagalo na visjo raven. ali kak gel???? in ali lahko vzamem fat burner in gel…..?

prosim za nasvet.
hvala

Pozdravljeni,

Tako imenovani fat burnerji obljubljajo večjo porabo maščob. Običajno je ena od sestavin tudi kofein, ki lahko vsaj začasno daje tudi občutek večje razpoložljivosti energije. Glede na to, da se pripravljate na kratek, a visokointenziven tek, vam bo iz fiziološkega stališča najbolj pomagal zadosten nivo glikogena v mišicah, kar lahko dosežete samo tako, da že pred tekom uživate prehrano bogato z ogljikovimi hidrati.
Zakaj uživate fat burnerje lahko samo ugibam, prav tako ne vem kakšna je sicer vaša prehrana. Če ne izključujete ogljikovih hidratov, potem za ta kratek tek ne bi smeli potrebovati ničesar.

Uspešno na teku!

Anita Kos, dipl.dietet.

pozdravljeni,

hvala za tako hiter odgovor. potem je bolje, da pred tekom spijem kvečjemu kak z glukozo bogat gel ali napitek in ne burnerjev, saj ti ravno z glikogenom varčujejo a ne? moja prehrana je sestavljena iz polnih OH, večinoma dopoldan (sport musliji brez dodanea sladkorja, jogurt navadni, dodano sadje, suho sadje, laneno seme….), kosila temeljijo na zelenjavi in beljakovinah, zvečer pa bolj kot ne nekaj malega…. sem pa precej “pridna” pri sladkarijah, ki jih je še vseeno malo prveč. drugače pa je uporaba fat burnerjev zoglj zaradi poskušanja kako se obnesejo, saj raztapljanja maščob pri 52 kg in 168 cm res ne rabim :).

hvala torej in vas morda še kaj povrpašam:)

Pozdravljeni,

Običajno zadnji večji obrok pred športno vadbo ali tekmovanjem zaužijemo 3-4 prej. V zadnji uri do dveh lahko zaužijemo tudi še ogljikohidratini prigrizek ali napitek, vendar tako kratka razdalja res ne bi smela biti poseben problem in ob ustrezni prehrani tudi geli tik pred tekom niso potrebni. V izogib prebavnim motnjam povezanih z morebitno napačno prehransko strategijo v zadnjih urah pred pričetkom teka, vse preizkusite že med treningi.

Anita Kos, dipl.dietet.

New Report

Close