Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Listerija in nosečnost

Listerija in nosečnost

Pozdravljeni,

sem v 33. tednu nosečnosti in že nekaj časa mi listerija povzroča velike skrbi.

Občasno jem zunaj v že preverjeni kitajski restavraciji. Šele sedaj sem pomislila na to, da je možno, da le ni vse tako zdravo in neškodljivo. Zanima me, če se pri kuhanju v voku (hrana je pripravljena hitro) uniči tudi listerija? Sicer gre za zelo tanke koščke mesa (npr. mongolsko meso, debeline manj kot 5 mm) in ne vem če se v cca. treh minutah uniči tudi listerija.

Sedaj pa moje drugo vprašanje. Na praznovanju pred 14 dnevi se je jedel tudi tatarski biftek (kupljen v trgovini). Sama ga nisem jedla, jedla pa sem zelenjavni namaz, ki je bil tudi na izbiro. Šele nato me je prešinilo, da so tisti, ki so jedli tatarca, z istimi noži mazali tudi zelenjavni namaz. Sedaj me zanima ali je možno, da se v kolikor bi bil tatr. biftek okužen z listerijo le ta prenese tudi v zelenjavni namaz in se tako lahko sama posredno okužim.
Ta teden imam namreč znake prehlada, slabo se počutim, boleče grlo … temperature nimam. Prebrala pa sem, da so to lahko tudi znaki okužbe z listerijo.

Ker sem že skoraj na koncu nosečnosti, me vse to še toliko bolj skrbi.

Hvala za vaš odgovor.

LIsterija je bakterija, ki biva v hladnem okolju in jo visoka temepratura uniči. Kadar je živili termično obdelano je glede listerije varno.
Možnost prenosa okužbe iz enega v drugo živilo s pomočjo pribora je seveda možno, temu rečemo tudi navzkrižna kontaminacija. Temu se da s pravilnim higienskim režimom seveda izogniti.
Bodite sicer pazljivi pri teh stvareh toda ne preveč v skrbeh, tudi prevelika skrb je obremnitev.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close