Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Preveč pijem?

Preveč pijem?

pozdravljeni. upam, da pisem vsaj priblizno pod dobro rubriko. Zanima me, ali popijem prevec tekocine na dan, spijem namrec 3-4 litre vode dnevno v sluzbi ter kasneje se doma priblizno 3 litre kokakole (seveda ne orginalne) zanima me ali je to sploh normalno oz ali je ze bolezensko pogojeno. Povedati morem tudi, da kadim in mislim, da zaradi tega popijem tudi več tekocine. stara sem 21.

Pozdravljeni,
Skupno 6 do 7 litrov tekočine denevno je za organizem kar veliko, saj preveč tekočine izplakuje iz telesa tudi pomembne snovi.
Prevelika žeja je lahko znak tudi sprememb v telesu (naprimer povišan krvni sladkor), zato bi predlagala, da se o tem pogovorite tudi s svojim osebnim zdravnikom.
Predlagam pa vam tudi, da ne posegate po pripravljenih napitkih (kot navajate) v tolikšni količini, le ta navadno vsebujejo sladkor ali pa umetna sladila, ki v večjih količinah niso poriporočljiva. Sladka pijača vas tudi dodatno užeja. Predlagam da pijete čisto vodo v katero lahko dodate nekaj limoninega soka.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

draga krena123, če te skrbi količina popite tekočine dnevno, ti priporočam sledeče:
Pije se voda.
Ne kokakola ne Sprite in ne sokovi takšni ali drugačni (z izjemo sveže stisnjenega sadja – pozor to ni Happy Day in Bravo te podobne mrtve pijače)

Ko/če boš pila samo vodo in sveže stisnjene sokove, je tvoja naloga enostavna. Poslušaj svoje telo.
Če boš žejna pij in ko boš odžejana ne pij več. To je najbolj zdrav/pravi način, za doziranje dnevno zaužite tekočine.

LP 😉

saj ne pijem samo kokajole, popijem tudi precej vode. zivim v nemciji, kjer imajo v trgovino samo plasticno sadje (enkrat sem kupila marelice, in ce ne bi vedela, da so marelice sploh ne bi vedela kaj jem), torej s svezim stisnjenim sokom ne bom dosegla nic. Seveda obstaja se bio oz. naravno, a je predrago (sepravi od kmeta, kr sem v trgovini tudi ze kupila drazje sadje in zelenjavo, ces sigurno je boljse, a bistvene razlike ni).
Sicer pa pijem ko sem zejna in ne tako za brezveze. In glede na popito kolicino vode (spijem jo na delu od 6h-14h) moja zeja nima veze s tem da doma popijem toliko kokakole.

Živjo!

Tekočine se ne pije kadar si žejen, ker je takrat v telesu že prišlo do dehidracije. Yakuza, to ni zdrav/pravi način. Predvsem je pomembno, da tekočine ne piješ vsaj 45 min pred obrokom in vsaj 90 min po obroku, ker tako razredčih prebavne sokove v prebavnem traktu.

3 L kokakole na dan? Če bi napisala na teden, bi že prestrašeno pogledal, sedaj pa sem čisto šokiran. Poizkusi pojesti cca. 50 sladkornih kock v enem popoldnevu, poplakni pa jih kar z radensko in učinek bo podoben, pa vendarle ne tako uničujoč za tvoje telo. DA, za tvojo žejo je glavni krivec preveč popite “SVINARIJE”!!! Prosim te, da takoj prenehaš s pitjem kokakole in podobnih pijač, ker če že nimaš sladkorne, jo boš pa v kratkem dobila, to ti garantiram.

Pitje preveč vode tudi ni zdravo, ker si izpereš preveč hranilnih telesnih snovi. Jaz osebno ne potrebujem več kot 2 L vode na dan, pa čeprav se aktivno ukvarjam z različnimi športi. Tebi pa svetujem, da spiješ približno 3 do 4L vode na dan. Najbolje pa je, če pijemo organsko vodo, kar je iztisnjen sok iz predvsem zelenjave in pa tudi sadja. Tega lahko piješ v neomejenih količinah, priporočljivo pa ga je spiti vsaj pol litra na dan. Problem je, da so pravi sokovniki 8mlinček in hidravljična stiskalnica) zelo dragi. Jaz sem se izognil temu tako, da sem kupil tak sokovnik na ročni pogon, ki pa je precej cenejši (okoli 150 €), pa še malenkost potelovadim ob pripravi soka. Sadje in zelenjavo lahko kupiš v trgovini, tudi če ni bio. Pomembno je, da je sveže in sočno, ker s sokovnikom izločiš pesticide in večinoma ostalih škodljivih snovi, katere se vežejo na vlaknine, te pa ostanejo v sokovniku. Po uporabi teh sokov, boš že po parih tednih oz. še prej spoznala, kako lepo je biti v zdravem telesu nabitim z veliko energije!

Lep pozdrav!

New Report

Close