Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Sveže kravje mleko

Sveže kravje mleko

Pozdravljeni!

Starši so, ko sem bila otrok, mleko kupovali pri kmetu in ga vedno pred uporabo prekuhali, češ, da vsebuje škodljive bakterije. Je to res? Zakaj? Zdaj se sama spet navajam na mleko iz kmetije in odvajam od kupljenega uht mleka, me zanima čimveč informacij..
Ga lahko pijem brez da ga prekuham, torej sveže? Kaj izgubim (pridobim) s prekuhavanjem, razen najbrž kak dan dlje trajajoč “rok trajanja”?
Koliko maščobe vsebuje kravje mleko? Nekje okoli 4%? Od česa pa je odvisna vsebina maščob? (predvidevam, da nima vsako kravje mleko enako vsebnost maščob)?

Hvala in lep pozdrav!

BiBa

Pozdravljeni,
Sveže kravje mleko je zdravo in varno za uživanje, če je seveda zdrava tudi krava, od katere smo pridobili mleko in da je bil ustrezen postopek molže. Mleko je idealno gojišče za veliko število bakterij zato se tudi hitro pokvari.
S prekuhavanjem pridobimo predvsem daljšo obstojnost, vendar pa v mleku nastaneju tudi določene spremembe predvsem na beljkovinah, zaradi visokih temperatur obdelave so le-te težje izkoristljive.
Domače sveže mleko je vsekakor priporočljivo za uživanje. Ker ni tipizirano je maščobe lahko enkrat več drugič manj, odvisno od prehrane govedi. Če te maščobe ne želite uživati, mleko pustite stati toliko časa, da se smetana nabere na površini in jo potem odstranite.
Poudarila bi še enkrat, da je pomembno, da je krava od katere prejemate mleko zdrava (veterinarsko pregledana) in da postopek molže ustrezen (predvsem z vidika higiene). Mleko dobro ohladite in vam bo prav tako obstalo kak dan ali dva. Sicer pa ga lahko pustite, da se skisa in uživate kislo mleko, kar je še posebej primerno, če slabše prenašate mlečni sladkor – laktozo.
Vsekakor je takšno mleko zdravo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Ker imamo možnost dobiti sveže kravje mleko, me zanima nekaj stvari glede tega.
– ali lahko dajem otrokom neprekuhano kravje mleko, toliko da ga segreješ? Stari so 11, 8, 2 leti in najmlajši 9 mesecev.
-koliko maščobe zgubiš, če posnameš smetano z mleka – približno?
-ali res moraš rečiti za majhne do enega leta in kako?

Glede prekuhavanja mleka sem odgovorila že zgoraj. Da se uživa takšno mleko mora biti žival zdrava in postopek molže in shranjevanja mleka na ustrezni higienski ravni.
Sami morate presoditi ali so ti pogoji pri kmetu, pri katerem bi mleko jemali izpolnjeni. Sicer pa s prekuhavanjem zagotovo uničite mikroorganizme, ki so lahko prisotni v mleku.

Težko je reči koliko maščobe odstranite s posnemanjem, če pustite da se nabere na vrhu in previdno poberete lahko rečem da večino, če ga boste prekuhali in pustili da se ohladi, se bo ta maščoba zbrala prav tako na vrhu v obliki “klobuka”, ki ga potem lahko odstranite.

Res je za majhne otroke je priporočljivo redčenje mleka, saj je kravje precej močnejše kot materino. Dodajte dobro tretjino prekuhane vode, potem pa postopoma zmanjšujete količino te vode.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni

Jaz sem otroku zacela dawati krawje mleko pri enem letu starosti,zdai je star 14 mesecov….na zacetku sem mu dawala polovico wode polovico mleka,potem pa sem prenehala dodawat wodo in zdai pie samo krawje mleko seweda ga pred tem prekuham….ali delam kaj narobe,kaj naj se wedno moi otrok pie krawje mleko ali ne????mleko kupim v trgovini i to z 3,5 mascob????
prosim pomagajte ker sem ze wsega prebrala in wec nwm kaj naj si mislim

hvala

Teorij o pravilni prehrani je mnogo in številne med njimi si nasprotujejo. Tako enako velja z uživanjem mleka, nekateri priporočajo, drugi zavračajo, spet tretji prisegajo samo na surovo mleko, verjamem da je človek ob poplavi teh informacij zmeden.
Vaš otrok naj kar pije mleko, le počasi lahko preidete tudi na delno posneto mleko, torej na 1,5% mm.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

Žal se z vami ne morem strinjat. Razen o tem, da si teorije o pravilni prehrani nasprotujejo.

Uradna, po katerih se ravnajo pediatri je, da se otrokom priporoča uživanje polnomastnega mleka vsaj tam nekje do 3 leta starosti, pa tudi naprej, če imajo normalno telesno težo. Pri 14 mesecih ni prav nobenega razloga, da bi otrok prešel na posneto mleko. Še več, uradna stroka to odsvetuje.

Ravno tako je uradno stališče, ki ga zagovarja stroka, da surovo mleko ni nujno varno živilo, zato se priporoča njegovo prekuhavanje. Oz, če smo bolj natančni pasteriziranje. Mleko segrejemo do 74 stopinj, za 15-20 sekund, kar zadostuje, da se uničijo vsi škodljivi mikroorganizmi. Jaz do sedaj še nisem naletela na strokovnjaka oz. živilskega tehnologa, ki bi zagovarjal uživanje surovega mleka. Ne nazadnje obstaja cela vrsta držav (tudi Z evropskih), kjer prodaja surovega mleka sploh ni dovoljena, ker je tako težko doseči, da je to živilo varno. Ne nazadnje tudi Zveza potrošnikov Slovenije zagovarja prekuhavanje oz. pasteriziranje surovega mleka. Testi, ki so jih opravili na mlekomatih, samo potrjujejo, da je to še kako potrebno.

Stroka tudi navaja, da ni razlike v biološko/prehranski vrednosti tako pasteriziranega in surovega mleka (šlo naj bi le za 0-10% izgubo vitamina B). Razlike pri beljakovinah naj bi se pokazale šele pri mleku obdelanim z UVT postopkom, se pravi pri trajnem mleku.

Pozdravljeni,

glede na vse informacije me zanima, ali je velika razlika med homogeniziranim in pasteriziranim mlekom v praksi? se pravi, veliko jih krepko odsvetuje homogenizirano mleko (imam določene zdravstvene težave into odsvetujejo). se pravi, pasterizirano pa je tako drugače od homogeniziranega in lahko to pijem?

Kaj pa mlekomati, ki jih imamo? ponujjajo sveže mleko, je to zdravo?

Hvala in lp

Homogenizacija in pasterizacija sta dva različna pstopka. Pri prvem gre za postopek razbijanja maščobnih kapljic na tako majhne delčke, da osanejo razpršeni v tekočini, drug postopek pa pomeni segrevanje (“prekuhavanje”) mleka, pri čemer se uničijo mikroorganizmi in tako podaljša obstojnost mleka.
Nekateri zavračajo homogenizacijo, saj naj bi tako razpršena maščoba lažje prehajala skozi stene organov in žil ter naj bi se tako nabirala v krvi.
Katero mleko je zdravo? Pomembno je predvsem, da je žival zdrava in da je pravilno izvedena molža. V takem primeru je sveže mleko lahko varno za uživanje in je tudi zdravo. Takšno mleko se nahaja v mlekomatih. Seveda pa je pri tem zelo pomembno tudi higiensko stanje mlekomatov saj je mleko idealno gojišče za mnoge mikroorganizme.
Težko bi rekli tudi da je pasterizirano mleko škodljivo, je res da je segreto do določene temperature vendar predvsrm z namenom podaljšanja obstojnosti in povečanja varnosti za uživanje.
Homogenizaciji pa se lahko izognemo, saj ne prispeva k povečanju varnosti živila ni njegovi kakovosti.
Torej če povzamem, mleko zdrave živali, pridobljeno po ustreznem higienskem postopku in zaužito sveže je zdravo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

zanima me, če na mleku piše da je pasterizirano pomeni, da ga ni potrebno dodatno prekuhavati?
Za hči staro 12 mesecev sem začela kupovati pasterizirano nehomogenizirano mleko (Planika) na katerem piše da prekuhavanje ni potrebno vendar so mi nekateri svetovali, da je vseeno bolje da ga prekuham.

Kaj menite vi? Je za tako majhnega otroka takšno mleko potrebno prekuhati? Če ga prekuham za koliko dni se podaljša rok uporabe?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Če na mleku piše, da je pasterizirano pomeni, da je že toplotno obdelano prav z namenom varnosti živila in podaljšanja roka uporabe. Takšnega mleka načeloma ni potrebno prekuhavati. Res je da takšno mleko ni sterilno, vendar je za prehrano kljub temu varno. Za dodatno varnost lahko mleko prej tudi prekuhate, vendar so mnenja o prekuhavanju mleka deljena.
Dodatno prekuhavanje mleka sicer lahko podaljša rok uporabe za kakšen dan, vendar morate upoštevati, da je to mleko odprto in tako izpostavljeno zunanjim vplivom.
Menim, da je bolje, če kupujete sveže mleko, pa vzemite raje manjše pakiranje, če ga ne porabite dovolj hitro. Menim, da je to vseeno bolje upporaba svežega mleka kot dodatno in večratno prekuhavanje mleka z namenom podaljšanja roka trajanja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Mleko je za dojenčke, odojke in teličke. Če si dojenček, odojek ali teliček potem seveda pij mleko. Vendar pa ne pakirano homogenizirano pasterizirano mleko, ampak sveže mleko, naravnost iz vimena, seska, ali dojke.
V kolikor nisi nič od zgoraj naštetega, ne pij mleka. Če pa se nikakor ne moreš upreti potem je seveda najmanj škodljivo sveže mleko. To pomeni, ne kuhano, ne hlajeno, ne zamrznjeno, ne greto, ampak SVEŽE iz dojke ali vimena.

lp

Hej Ivi, da te malce citiram:
“Pomembno je predvsem, da je žival zdrava in da je pravilno izvedena molža. V takem primeru je sveže mleko lahko varno za uživanje in je tudi zdravo.”

OJOJ!!!

Hej Ivica, kako pa je kaj z mikotoksini v mleku, z virusi družine Flaviviridae in vrsto drugih nevarnosti, ki samo če je žival zdrava in je pravilno izvedena molža, še res ne pomeni, da je mleko zares zdravo. Daj sploh prvo definiraj, kaj je “zdravo mleko”. In raje uporabljaj izraz varno, če uporabljaš zdravo, kaže na to, da si nek samooklican stručko, ki nabija zdravstvene trditve, ne govoriš pa o varnosti živila.

Sam sicer raje kupim mleko v trgovini, ki je pasterizirano. Da ne bom delal reklame za slovenske mlekarje, nekateri imajo celo kombinirane postopke mikrofiltracije s pasterizacijo, kar v bistvu reši encimski in mikrobiološki problem. Ne reši pa seveda kemičnih tveganj. Mleko iz mlekarn je tudi bolj varno, ker so mlekarne ob prevzemu mleka dolžne iz zakonodajnega vidika spremljati tudi zaviralne snovi, antibiotike, mikro, vmes naredijo še tudi kaj na mikotoksinih, če ne prej – pa vsaj ko spet udari kakšna afera. Mlekarji so tudi pod strogim veterinarskim nadzorom. Vse to pa ne velja neposredno za kmeta, vsaj ne v takem velikem bsegu, zato je nabava svežega mleka direkt od krave tvegano početje, še bolj pa pitje toplotno neobdelanega mleka. Tako mleko je sicer ful kul in šik, ni pa 100 % varno.

Sicer pa je slovensko mleko, sodeč po zavrnitvah prevzema svežega mleka kmetom, glede na prisotnost zaviralnih snovi in celic v Sloveniji kar v redu. Mene sicer bolj moti, da slovensko mleko ni bolj oglaševano, tudi s strani države. No trgovci se nekaj trudijo, zapažam nek napredek pri Mercatorju, kakšen pa je učinek pa ne vem. Žal pa verjetno ni najboljši, ker Slovenci še vedno radi kupujejo italijansko, avstrijsko in nemško mleko v Lidlu, Hoferju in SPARu, in ker so tam kao nekoliko nižje cene, s tem dobesedno ubijajo slovenskega kmeta. Naj se sramujejo vsi Slovenci, ki kupujejo tuje mleko. Pred kratkim sem gledal nek doku na temo dumpinške prodaje mleka in mlečnih izdelkov v Vojvodini. Nemci so tam z nizkimi cenami mleka praktično uničili vso mlečno industrijo – in počasi Slovenci (ne jaz, so pa neumni subjekti tam zunaj – there are wacko’s out there) sami tudi erodiramo lastno mlečno industrijo, bolano. Ni mi jasno, kaj ima nek subjekt, naš kmet in naša država od tega, ko ta subjekt kupi za 2 centa cenejše tuje mleko. Zdi se mi bolano, da ljudje gledajo samo skozi ceno.

Res si želim, da bi se sodržavljanom dvignila narodna zavest in ko bi se v trgovini odločali za nakup mleka ali mlečnih izdelkov, bodo 2x pretehtali ali tuje ali Slovensko in izbrali SLOVENSKO – DOMAČE!!!

Hej ivica ne vem kje si ti kupila tole znanje, ampak lahko kandidira za guinessovo knjigov največjega mlečnega debila na tem planetu.

Hvala, ker ne objaviš vsega…

Očitno se na mleko zelo spoznate,verjetno ste velik strokovnjak, čeprav se niste predstavili.
Če govorite o mikotoskinih, bi bilo dobro da pojasnite tudi kako pridejo le ti v mleko, kaj ne in od kod sploh prihajajo, saj morda širša javnost tega ne ve.
Navajam mleko kot varno in zdravo, kar oporekate. Strinjam se, res se lahko omejim le na izraz varno, o zdravju pa lahko več pove zdravniška stroka.
Če vi menite, da mleko ni zdravo (čeprav sem omenila, da obstajajo zelo različna mnenja), vas ne razumem zakaj vi, kot navajate kupujete pasterizirano mleko? Uživate mleko torej kljub temu da ni zdravo?

Sama se strinjam, da je potrebno podpirati domačo proizvodnjo, domačega kmeta… Žal pa se z vašim načinom ogovarjanja ljudi, ki kupujejo mleko iz drugh držav ne morem strinjati. Ni vsakdo ki mora preživeti z minimalno plačo in mu je vsak cent pomemben tudi “neumni subjekt”. Socialnih stisk je veliko in če menite da je bolano, ko mora človek na prvo mesto postaviti ceno pri izboru živil, kaže na vaš vzvišen odnos do socialno šibkejših in takšno nekulturno in nespoštljivo poimenovanje ljudi ne sodi na ta forum. Prepričana sem, da bi mnogi raje kupovali bolj kakovostne in dražje izdelke, če bi to zmogli.
Pričakujem, da se ob vašem javljanju kulturno in nežaljivo izražate. Hvala za razumevanje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Spoštovani,
Žal še kar nadaljujete s svojim nekulturnim govorjenjem, res žalostno.
Žaljenje, zmerjanje, zaničevanje…………veliko pove o vas, predvsem pa o vašem pogumu, ko takole pod nekimi “imeni” žalite vse naokoli. Herojsko ni kaj!
Objavila sem to sporočilo in strinjati se moram, da sem res kreten, saj sem čas, ki bi ga lahko precej bolje izkoristila namenila odgovoru takšemu človeku, kot ste se s svojim pisanjem izkazali.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!

Se strinjam z Ivi, da z nesprejemanjem mnenja dugih ni potrebno uporabljati žaljivk. S tem samo dokazujete, da ste v mladosti pili oslovsko mleko (javno se opravičujem oslu, ker ga žalim in ga dajem v isti koš kot vas izmečke).

Tudi jaz se ne strinjam z Ivi, pa je zato ne bom žalil. Pitje kravjega mleka je nesmiselno oz. kar dokaj škodljivo. Povzroča sluzenje celotnega telesa (kar kadilce in pa tudi ostale privede do pljučnega raka – vezava dima na koničke sluzastih bronhijev), vnos neprimernih snovi v telo, zastrupljanje telesa in še bi lahko pisal. Mleko je namenjeno sesalcem v začetnem delu življenske dobe. Tako da pijte mleko, vendar materino, tako kot to delajo telički. Če že ne morete brez mleka, je po sestavi najbolj primero KOZJE mleko in še to DIREKT iz vim. Predvsem pa vam svetujem, da če imate radi svoje otroke, jim ne dajajte kravjega mleka, sploh pa ne homogeniziranega in pasteriziranega. S segrevanjem mleka do določene temperature pride do kemičnih reakcij, katere, po domače rečeno, pripomorejo k zastrupljanju telesa. Nekateri nadomeščajo kravje mleko s sojinim, vandar tudi soja (žal) ni več primerna za hranjenje, ker so jo že tako genetsko spremenili, da ji ni več pomoči.

Primer iz raziskave: Dvema kozjima mladičema so začeli dajati pasterizirano kozje mleko. Po dveh mesecih pitja le tega mleka, sta na žalost oba mladička umrla.

V glavnem, če se le da, ne pijte mleko, ne jejte mlečnih izdelkov kot so sir, jogurt,…, nekateri, kot so kefir, probiotični mlečni izdelki, pinjenec in pa skuta, pa so so kar primerni ali celo zdravi za človeško telo. Predvsem pa vas prosim, da uporabljajte polnomastne mlečne izdelke (MAŠČOBA NE REDI!), ker je v izdelkih z manj maščobe veliko več enostavnih ogljikovih hidratov (sladkor) in ostalih nezdravih substanc.

Lep pozdrav!

New Report

Close