Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Mikrofiltrirano mleko

Mikrofiltrirano mleko

Po vsesplošni kampanji proti uporabi škodljivega homogeniziranega mleka se je v trgovinah pojavilo mikrofiltrirano mleko.

Ali je to mleko v redu, ali je samo finta mlekarn, da obdržijo kupce, prodajajo pa isto sr…?

Mikrofiltracija mleka odstrani večino mikroorganizmov in spor. Takšno mleko je lahko pasterizirano pri nižji temperaturi, kar pomeni da so bolj ohranjene njegove naravne lastnosti. Mleko je standardizirano, kar pomeni, da je pred obdelavo odstranjena maščoba in nato vrnjena v točno določenem odstotku.
Takšno mleko je lahko homogenizirano (razbite mlečne kroglice) ni pa nujno, to je posebej označeno na embalaži. Mikrofiltracija in homogenizacija nista povezani, gre za dva različna postopka z različnim učinkom.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdrav!

Zanima me primerjava med postopkom pasterizacije in mikrofiltracije mleka.

Je razlika le ta, da pri mikrofiltraciji mleko filtrirajo, da na filtrih ostane večina mikroorganizmov, zato ga, za razliko od pasterizacije, nato obdelajo na nižni temperaturi?

Kakšen je “končni izdelek” mleka, kakšna njegova kvaliteta, kakšna je vsebnost mikroorganizmov pri obeh postopkih?

Hvala!

To sta dva različna postopka, v enem primeru gre za “mehansko” obdelavo mleka (filtriranje) v drugem primeru za “fizikalno” obdelavo – segrevanje.
Cilj v obeh primerih je, da se zmanjša število MO, na doustno raven.
Smernice, ki jih je izdal IVZ: SMERNICE ZA MIKROBIOLOŠKO VARNOST ŽIVIL, KI SO NAMENJENA
KONČNEMU POTROŠNIKU pa natančno opredeljujejo te zahteve tudi glede na vrsto MO. Torej dopustna meja vsebnosti za vsak MO, ki se ga v tem živilu nadzoruje. Dosegljive so na spletu, če vas zanimajo bolj podrobni podatki.
Kaj točno se mislili s kvaliteto mleka? Nanjo pač vpliva več dejavnikov od pridelave do predelave. Kakovst se začne že s pravilno vzrejo živali, postopkom molže…
Lahko govorimo tudi o prehranski, mikrobiološki kaovosti, onesnaženosti. Zelo široko.
Če morda podam misel, za katero predvidevam da vas zanima je, da vsak bolj agresiven postopek predelave živilo spreminja, torej višja je temperatura obdelave, bolj spremenjeno je živilo. Kot vemo je mleko v naravi pri 36C in višanje temeprature vpliva tudi na same sestavine v mleku.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close