Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil jesti zdravo in NE shujšati

jesti zdravo in NE shujšati

Pozdravljeni,

imam eno bolj neobičajno vprašanje.
Odločila sem se, da bom spremenila moj način prehranjevanja, torej, da bom jedla zdravo. Do zdaj sem jedla zelo nezdravo hrano, in sicer veliko maščob (nasičenih, seveda), veliko mesa, veliko testenin in krompirja, malo zelenjave in skoraj nič sadja. Tako, da sem se zdaj morala prav naučiti, kaj bom jedla. Problem pa nastane, ker je v vsaki temi zdrave prehrane omenjeno tudi, da seveda shujšaš. Tega pa si jaz ne želim. Namreč, tudi, ko sem se leta in leta basala z mastno, nezdravo hrano, moji kilogrami niso presegli 44 kg, čeprav sem se trudila. Ugotovili so mi tudi zvišan nivo holesterola. Res je, da imam zelo dobro prebavo, pa tudi malo mi najbrž “pomagajo” geni, ampak vseeno imam premalo kilogramov in res ne bi rada še shujšala. Stara sem 33 let.

Zato vas prosim, če mi pomagate z nasvetom, kakšna naj bo moja prehrana, da bo zdrava in, da ne bom shujšala, ali pa – če sem optimistična – da bi se celo zredila?

Res je vaša težava precej bolj redka kot nasprtono, da se ne moremo znebiti odvečnih kilogramov, a tudi to je težava, čeprav bi si nekateri verjetno kar želeli kaj takega.
Tudi zdrava in brezmesna hrana je lahko kalorična.
V svoj jedilnik vključite energijsko bogata živila kot so oreški (lešniki, mandlji, indijski brazislki, orehi….) in semena (bučna, sončnična, sezam…), suho sadje (imajo veliko sladkorja), rastlinska olja.
Dnevno si pripravite več obrokov energijsko bogate hrane.
Zjutraj si pripravite sadni muesli in ga obogatite z banano, ter zmletimi ali celimi oreški in semenkami. Tudi kot prigrizek so vam lahko stalno pri roki. Oreški in semenke so zelo bogata živila, saj vsebujejo veliko maščobe in tudi beljakovin.
Kakšna naj bi bila pravilna zdrava prehrana veste, torej veliko sadja in zelenjave, stročnice, žita, manj mesa, ne nasičenih maščob, manj soli in belega sladkorja.
Pripravite si torej obrok po teh načelih nato pa ga še malo energijsko obogatite dodajte hladno stiskana olja, mleta semena in oreške, sladko sadje, suho sadje.
Razmislite morda tudi o vašem načinu življenja (jaz ga ne poznam) je morda zelo stresno, ste obremenjeni, nemirni??? Če je tako bi vam morda pomagala tudi sprostitev in umiritev.
Tudi to so dejavniki, ki vplivajo na presnovo. Poskusite in vesela bom vaše povratne informacije.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Najlepše se zahvaljujem za vaš izčrpen, hiter in prijazen odgovor 🙂
Upoštevam vaše nasvete, začela sem obiskovati tudi pilates, pred tem se nisem ukvarjala z nobenim športom ali rekreacijo. Živim dokaj stresno, vsepovsod “me je polno”, sproščam se res bolj redko.
Seveda vam bom sporočila kako napredujem,
lep pozdrav.

Res je težko pojesti uravnotežen zdrav obrok, da dobiš vsa hranila in da to niso neke hude diete.Imela sem podoben način prehranjevanja kot ti in v otroštvu sem tudi jedla za pridobivanje kilogramov, ki pa nekako kar niso prišli.Po dveh nosečnostih se je zadeva totalno spremenila, kile so prišle na diete nisem hotla…Potem pa sem spoznala prehrano, ki mi je izboljšala vse od prebave, do boljšega počutja, več energije…In zdej sem okej jem zdravo, ne hujšam in se ne redim, kar je zelo pomembno.

New Report

Close