Najdi forum

Sladkor

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje, ki se tiče glede količine sladkorja v pijačah. Včeraj mi je oče povedal, koliko sladkorja je v Coca-Coli. Zgolj iz radovednosti sem šel pogledati, koliko sladkorja vsebuje Fructalov sok Fruc korenčkovega okusa (oranžne barve, 1,5 l). Opazil sem, da vsebuje 8,5 gramov OH na 100 ml, torej je od tega (po mojem mnenju, na izdelku tega ni zaslediti) minimalno 8 gramov sladkorja. Mene pa zanima ali je ta sladkor identičen belemu sladkorju, ki ga vsakodnevno pijemo v kavi in uporabljamo za pripravo raznih sladic, ali ne??? Kajti če je to res, potem, zgolj za primer, če vsak dan spijemo vsaj eno plastenko tega Fruca, je to 3600 gramov sladkorja na mesec, kar se mi zdi zelo veliko. Zato me res zanima, ali je ta sladkor enako škodljiv kot navaden, ki ga vsakodnevno uporabljamo?

LP, Klemen

Za uvod moramo razčistiti eno zadevo. Pod imenom SOK se lahko prodaja samo naravni sok, ki mu ni dodan sladkor, v primeru da se dodajajo druge snovi (sladkor, voda, kislina) pa je to označeno kot nektar. Pijača kot je Fruc pa sodi med napitke. Takim pijačam je dodan naravni sok, vendar so dodane tudi snovi kot je sladkor, voda, sredstva za uravnavanje kislosti, barvila…. odvisno od napitka.
Sladkor ki se nahaja v soku je sladkor, ki je v sadju, kadarkoli je navedeno na deklaraciji “sladkor” pa to pomeni saharozo (to je naš vsakodnevni beli sladkor).
Prav imate, ko opažate da je tega zelo veliko, vsi napitki ga vsebujejo (razen če ni dodano umetno sladilo).
Osebno vam zato priporočam nakup pravih sokov, ki jih lahko mešate z vodo ali pa pitje čiste pitne vode.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Mene osebno je šokirala cedevita. Na 100g ima 84g sladkorja. Grozljivka!

Veseli me, da smo potrošniki začeli bolj natančno brati sestave in ne sledimo slepo več vsem oglasom.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Samo ko razredčiš cedevito z vodo, pa ima mnogo manj sladkorja na 100 gramov, kajne?

Prehranske vrednosti so vedno izračunane na 100 g izdelka, če jih redčite pomeni da je koncentracija manjša glede na količino, vendar pa je sestava same cedevite še vedno enaka. Če boste spili 100g cedevite, pa tudi če jo razredčite s 3 litri vode, boste v končnem seštevku zaužili količino sladkorja, ki je navedena v suhi snovi.
Verjetno ste pa razmišljali v smeri, da ne zaužijemo 100g izdelka naenkrat. Če si napitek pripravimo iz 20g cedevite potem zaužijemo tej količini pripadajočo količino sladkorja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close