Najdi forum

Kruh

Pozdravljeni

Pohvale za forum, veliko in rada vas berem.

Zanima me postopek pridelave moke oz. belega in črnega kruha. Zakaj se na policah sploh dobi toliko vrst belega kruha, ko pa vsi vemo, da je veliko bolj zdrav črni, polnozrnati,.., ne-bel?
Kakšna je zgodovina kruha, je Č-B kruh kaj povezan z rokom trajanja, rahlostjo, ceno?

Nekako ne razumem, zakaj se sploh predela toliko belega kruha..

Hvala.

Vesli me, da najdete na tej strani kakšno zanimivo in upam da koristno informacijo.
Natresli ste mi nekaj vprašanj, na katera bi lahko odgovarjala več dni, glede na obširnost 🙂 .

S postopkom mletja in sejanja v mlinu pridobimo belo, črno ali polnozrnato moko. Že samo ime vam pove, da polnozrnata moka vsebuje celo pšenično zrnje ostalim pa je odstranjen večji ali manjši del predvsem zunanjega dela zrna. Zagotovo je bolj zdrava polnozrnata moka, saj narava ve zakaj je zrno zgrajeno tako kot je.
S prečiščevanje izgubimo veliko pomembnih snovi predvsem mineralov in tudi vlaknin.

Seveda pa je razlika tudi v kruhu glede na to iz kakšne moke je in tudi s kakšnim postopkom je proizveden. Zakaj imamo bel kruh, veliko različnih belih kruhov, sprašujete. Veliko je vzrokov od tega da je bil bel kruh včasih simbol bogastva, da je bolj mehek, da pekarne z novimi izdelki skušajo pridobiti več kupcev….. veliko je vzrokov. Vendar pa moramo vedeti, da velika večina kruha vsebuje tudi razne dodatke, kot so za ohranjanje svežosti in izboljšanje določenih tehnoloških lastnosti.
Pogosto je slišati kritiko, da se kruh tudi barva, to je res za temnejšo barvo se dodaja pražen ječmen, vendar je to povsem naraven izdelek, ki nam je bolj znan kot bela kava. Zakaj pa je prišlo do tega? Mnogi potrošniki so se začeli zavedati, da je bolj zdrav črn kruh, a vseeno želijo da je kruh zelo mehek in voljan, kar pa je s polnozrnato moko nemogoče doseči. Proizvajalci so se pač prilagodili željam kupcev, težko je kogarkoli obtoževati gre za zakon ponudbe in povpraševanja.
Rok trajanja je odvisen od načina proizvodnje, dodatkov in načina shranjevanja.
Res bi lahko še veliko razpredala o tem, pa je tudi veliko že napisanega, obstaja kar nekaj knjig o kruhu iz katere boste izvedeli vse od zgodovine do današnjih dni, vrstah…..
Predlagam da jih pogledate, so res zanimive.
Vsekakor pa, če pa imate kakšno bolj konkretno vprašanje bom z veseljem odgovorila po svojih močeh.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Prosim vas, če lahko napišete kakšen naslov knjige v zvezi s kruhom. Tudi jaz sem zmedena v poplavi mok na trgovinskih policah. Kaj pomenijo tipi moke (npr. TIP 500…)?

V moji knjižnici je knjiga Kruh in kruhki avtorice Kristiane Mueller Urban, ampak tudi vsaka starejša kuharica poda napotke za peko kruha.
Pri izbiri moke vam podajam enostavno vodilo; nižja kot je številka bolj prečiščena – bela, je moka. Tip se namreč določa glede na vsebnost pepela.
Torej moka tip 400 je najbolj prečiščena (čista bela moka), tip 500 malo manj (a še vedno bela moka), tip 800 je črna moka, imate pa tudi polnozrnato (graham) kar pomeni, da je zmleto celo žitno zrno (tudi otrobi).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close