Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Jajca v trgovini

Jajca v trgovini

Pozdravljeni!

Mene pa zanima nekaj v zvezi z jajci in sicer; odkar so pri nas prenovili Mercatorjevo živilsko prodajalno, so jajca na polici in ne v hladilniku. A je to v redu? Osebno sem skeptična, saj je sama prodajalna ogrevana…

Hvala za odgovor in lp.

Pravilnik predpisuje, da so jajca lahko pri sobni temperaturi, končni uporabnik (to smo mi) pa jih mora hraniti na hladnem.
Jajce je že po naravi dobro “pakirano”. Ker pa je lupina porozna lahko zaradi spreminjana temperature pride do kondenza na jajčni lupini kar poveča možnost prehoda MO, ki se nahajajo na lupini v notranjost.
Strinjam pa se, da je sobna temperatura v ogrevanih prostorih precej višja, kot je veljala včasih, tudi 5 stopinj ali več.
Bodite pozorni predvsem na datum, ki je odtisnjen na pakiranju, torej da so jajca sveža. Vi jih vsekakor hranite v hladilniku.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Mi lahko bolje obrazložite glede na rok trajanja, ki ga običajno imajo jajca (cca 30 dni), zakaj so v trgovini lahko (če je to res dovoljeno) na sobni temperaturi in zakaj naj bi jih kasneje kot kupec hranila v hladilniku?

Dokler so jaca v prodajno trgovski verigi lahko zaradi manipulacije prihaja do nihanja temperature, kot sem navedla je to lahko problematično zaradi kondenza in posledino mogočega vdora MO v notranjost.
Ko jih prinesete domov pa jih načeloma na koncu samo še uporabite in je vsekakor bolje, da so jajca na hladnem. Pa tudi sobna temperatura danes precej presega tisto izpred več let.
Načeloma jih lahko hranite tudi v kleti na temnem in hladnem prostoru, temperatura naj bi bila čim bolj konstantna. S takšnim hranjenje se rok uporabe podaljša.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Shranjevanje jajc

Nekatera živila lahko predstavljajo posebno nevarnost za zdravje ljudi, zaradi česar je teba določiti posebna higienska pravila. To še zlasti velja za živila živalskega izvora, v katerih so pogosto ugotovljena mikrobiološka in kemijska tveganja. Med potencialno nevarna živila, ki omogočajo hitro in progresivno rast mikroorganizmov-povzročiteljev okužb z živili sodijo tudi jajca. Jajčna lupina dokaj učinkovito ščiti jajce pred vdorom bakterij in izgubo vlage, vkolikor ni poškodovana, vendar je obstojnost jajc odvisna tudi od drugih pogojev shranjevanja (čistost lupine, ustrezna temp. in vlaga zraka v prostoru, lastnosti embalaže….)

Splošna zakonodaja, ki se nanaša na živila živalskega izvora (Uredba 853/2004 o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora), nam narekuje, da jajca:

– morajo biti skladiščena in transportirana pri temperaturi, po možnosti konstantni, ki najbolje varuje higienske lastnosti izdelkov.
– treba oddati potrošniku v roku 21 dni, potem ko so bila znesena.

Slo pravilnik res povzema EU zakonodajo in v 7. točki UREDBA KOMISIJE (ES) št. 589/2008 z dne 23. junija 2008
o podrobnih pravilih za izvajanje Uredbe Sveta (ES) št. 1234/2007 glede tržnih standardov za jajca, kjer piše:

Če se ohlajena jajca pustijo na sobni temperaturi, se lahko pojavi kondenzacija, ki pospešuje rast bakterij na
lupini in možen vdor bakterij v jajce. Zato se morajo jajca skladiščiti in prevažati po možnosti pri stalni temperaturi
ter se na splošno ne smejo hladiti pred prodajo končnemu potrošniku,

vendar pa nikjer ni zapisa o konkretnih ciljnih temperaturah shranjevanja jajc in dovoljenih odstopanjih. Le-te se določijo z analizo tveganja za jajca.
Iz analize tveganja pridelava in distribucije jajc izhajajo naslednja priporočila :
vkolikor se jajca hrani na temp 8-20 st., se trajnost (rok uporabe) predmetnega izdelka skrajša na 7 dni. Če se pa jajca hrani na temp. 5-8 , je rok uporabe 21 dni, pod pogojem, da v vmesnem času ne prihaja do temperaturnih nihanj, ki bi lahko povzročala kondenz in tako vplivala na mikrobiološko kakovost le-teh.
Torej, hranjenje na višji temp., (< 20 st.), bo bistveno skrajšalo rok uporabe jajc, nižja temp.shranjevanja pa zagotavlja daljšo ohranitev higienskih lastnosti izdelkov. Izbira je prosta.

Zahvaljujem se Urški, da je te informacije podkrepila še s pravilniki.
Kot že navedeno končni potrošnik (to smo mi) naj jih hrani v hladilniku, vmes pa to niti ni priporočljivo, ker prihaja lahko do nihanja temperatur, kar predstavlja (kot večkrat navedeno) povečano tveganje za njihov kvar.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close