Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil zmrznjena svinjina

zmrznjena svinjina

Pri dobavitelju smo nabavili kot je navedeno na dobaviteljevi deklaraciji ZMRZNJEN SV. KARE BK. Sodelavka me je poklicala kaj na stori, saj je po odtajanju 35% teže nabavljenega dobesedno odteklo. Po pregledu originalne deklaracije proizvajalca ( poreklo Španija ) , ki se nahaja na kartonu in je napisana v španskem, italjanskem in angleškem jeziku sem prišel do zaključka, da je bilo meso obogateno z vodo ter sojinimi in mlečnimi beljakovinami. Pravilno so bila napisana vsa opozorila za alergike itd.
Tega naš prodajalec na slovenski deklaraciji niti na reklamnem prospektu ne navaja.
Menim, da je prodajalec s tem naredil prekršek v zvezi z deklariranjem, po vrhu vsega pa z oglaševanjem zavaja kupce s pretvezo, da prodaja zamrznjeno meso. Pri tem se nehote vprašam, kaj bi bilo, če bi tako meso, ponudili osebi, ki ne prenaša sojinih ali mlečnih beljakovin. Prosim vas za nasvet, kaj naj naredim. Resno razmmišljam o prijavi na VURS in na tržni inšpektorat.
Naj še omenim, da z mesom, ki ga sami uvozimo iz Avstrije ali pa ga dobimo potom istega prodajalca ni bilo nikdar takega pojava.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Boštjan Novak, Idrija

Opravičujem se zaradi poznega odgovora, bila sem odsotna.
Vsekakor gre tu za kršitev označevanja, kar je dolžan urediti uvoznik oziroma prodajalec. Deklaracija mora biti v slovenskem jeziku. Gre za zavajanje potrošnika.
Če bi takšno živilo pojedel alergik, bi bile lahko posledice zelo hude.
Vsekakor bi bilo potrebno to prijaviti na VURS, ki je pristojen za nadzor živil živalskega porekla.
Poleg tega lahko sklepam na zelo nizko kakovost mesa, takoimenovano BMV kakovost, kar pomeni: bledo, mehko in vodeno. Pri svinjini je to pogosta napaka, do katere prihaja zaradi nepravilne tehnologije klanja in nepravilnega ravnanja z živalijo pred zakolom.
Strinjam se, da je potrebno takšne kršitve prijaviti, saj gre za malomarnost, zaradi katere bi nekdo lahko imel velike zdravstvene težave.
Včasih je to pač edini način za “discipliniranje” uvoznikov in prodajlcev.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close