Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil umetna barvila in hiperaktivnost pri otrocih

umetna barvila in hiperaktivnost pri otrocih

zdravo. ali je mogoče kdo zaznal, da naj bi uzivanje umetnih barvil spodbujalo razvoj hiperaktinosti pri otrocih? sem nekje videl neko studijo… in ta umetna bravila, naj bi bila kar prisotna v izdelkih ala sladkarije, ki jih naj bi predvsem prodajale nemske diskontne prodajalne. smesno je tudi, da so ti izdelki iber sladki. sicer mi pasejo, sam me pa res zanima kaksno umeetno svinrajijo od umetnega sladila ti zapakirajo v izvedel. pocasijih bom skenslal.

mogoce kdo kaj ve?

Velikemu številu izdelkov se dodajajo tako imenovani aditivi. Seveda se lahko dodajajo samo dovoljene vrste, v določena živila in v določeni količini.
Veliko izmed teh snovi ima lahko v prevelikih količinah tudi negativen vpliv na zdravje človeka.
Če odgovorim čim bolj na kratko: izogibajte se živilom, ki vsebujejo veliko količino aditivov in pa tudi živilom, ki vsebujejo veliko količino sladkorja oziroma jih uživajte v zmernih količinah.
Posezite raje po bolj naravnih živilih brez tovrstnih dodatkov.
Vašo odločitev, da zmanjšate vnos teh živil seveda z veseljem podpiram.

Morda še to: negativen učinek je tako na otroke kot na odrasle osebe, vendar so znaki pri otrocih izrazitejši, saj je njihov organizem še bolj občutljiv.

lp

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Najlepše hvala. Mogoče še to, v kolikšnji meri pa so trgovci oz. proizvajalci primorani o tem obveščat potrošnike oz. ali recimo uredba, ki jo je primoran nek nemški ali avstrijski trgovec, recimo lidl, spoštovati na domačem trgu, velja tudi za Slovenijo? ali lahko pri nas prodaja izdelke, npr. sladkarije, ki so recimo nekje prepovedane.
Hvala za informacij.

Obstaja Pravilnik o označevanju predpakiranih živil, ki določa vsebino deklaracije.
Predpisuje seveda tudi, da morajo biti navedene vse sestavine po padajoči količini, obvezno tudi vsi aditivi in alergeni.
Slovenska zakonodaja je usklajena z Evropsko, tako da pri tem ne prihaja do velikih odstopanj.
Trgovci morajo spoštovati tako EU zakonodajo, kot zakonodajo države v kateri poslujejo, Zdravstvena inšpekcija in inšpekcija Minstrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano pa izvajanje teh zakonov kontrolirajo.
Če živilo vsebuje snovi, ki jih EU ali zakonodaja posamezne dežele ne dovoljuje, potem se v tisti deželi ne sme prodajati.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Če se ne motim je o tem govoril slavni britanski kuhar Jamie Oliver, ki je vodil celo programe s s tarši, ki so začeli svojim otrokom dejansko kuhati hrano iz svežih živil in ne samo ‘pogrej in pojej’ hrano z aditivi, barvili, konzervansi – kar vse povzroča hiperaktivnost. Starši so pri otrokih opažali večjo koncentracijo za šolsko delo in umirjenost. To so opazili tudi otroci sami. Pri nas pa starši samo bašejo sladkarije in se navadijo na svoje razigrane otroke, ki potem čepijo pred računalniki – še slabše.

ja tale umetna barvila so bojda zeloooo nevarna. največ jih je kot pravijo v ladkarijah tipa bonboni in keksi, pa sladoled in topljen sir. barvila pri nekaterih ljudeh baje povzročajo celo alergije in pa tudi kakšne resne zaplete.

zakaj potem nek trgovec, ki ima recimo v tujini to dobro označeno na izdelkih, tega ne stori tudi pri nas. itak pa so npr. v hoferju njihove sladkarije sicer dobre po okusu, vprašljive so pa po moje z vidika vsebnosti sladkorja in pa tudi barvil, ker zgledajo kar živo na prvi pogled. pa še poceni so. tile diskontni trgovci verjetno kar služijo na račun nas neumnih ljudi.

Kot sem že napisala, pravilnik predpisuje vsebino deklaracije in vi dodatki morajo biti navedeni (večina so to zloglasni E-ji, ki pa ni nujno da so vsi tudi škodljivi).
Predlagam vam, da ste pozorni pri prebiranju deklaracij.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

več v zvezi z barvami za živila in povezavo z zmanjšano pozornostjo pri otrocih si lahko preberete na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja:

http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=8&pi=5&_5_id=1182&_5_PageIndex=0&_5_groupId=176&_5_newsCategory=&_5_action=ShowNewsFull&pl=8-5.0.

Lepo vas pozdravljam,

Urša

”Moj otrok je malo hiperaktiven, dajte mu ritalin!”
MMC-jev intervju s Suzano Pulec Lah

25. september 2010 ob 14:35
Ljubljana – MMC RTV SLO

Vse več staršev rado potoži, da je njihov otrok ‘malo hiperaktiven’ in da jim ‘vzgoja uhaja iz rok’. Ob tem pa se ne zavedajo, da je njihov otrok le razvajen, kar pogosto zamenjujejo z dedno motnjo ADHD-ja.

http://www.rtvslo.si/evropska-unija/moj-otrok-je-malo-hiperaktiven-dajte-mu-ritalin/239976

New Report

Close