Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Mlečni izdelki

Mlečni izdelki

Pozdravljeni!

Zanima me, koliko časa lahko v hladilniku hranim že odprt navaden jogurt, kislo mleko in kefir? Te izdelke bom uvajala sedaj 7,5 mesečni hčerki, pa bi rada vedela, ali jih kak dan lahko shranim v hladilniku.

Zanima me tudi, ali smem kuhano zelenjavo (rdečo peso, cvetačo ipd.) zmiksati in shraniti v majhne pvc lončke, jih pokriti s folijo in globoko zamrzniti. Se po vašem mnenju z zamrzovanjem ohrani večina koristnih učikovin zelenjave?

Najlepša hvala za odgovore!

Sanja

Odprte mlečne izdelke lahko hranite v hladniku še kak dan ali dva. Bolj bi vam priporočala, da kupite količinsko manjše izdelke, ki jih lahko v dnevu ali dveh zagotovo porabite. Ali pa naj že odprt jogurt poje kakšna odrasla oseba, otroku pa zagotovite čim bolj svežega. A kot rečeno, za dan ali dva ni nevarnosti, le zaprite in hranite na hladnem.

Kar se tiče zamrzovanja pripravljene hrane in ohranjanja njene biološke vrednosti, sem o tem že pisala. Vsaka tehnološka obdelava (kuhanje, pasiranje, zamrzovanje) zmanjšuje biološko vrednost, prav tako ta pada tudi z dolžino časa hranjenja.
Hrana, ki jo najprej skuhate, nato spasirate in zamrznete, potem jo seveda še enkrat pogrejete….je izgubila že veliko biološke vrednosti. Če je le mogoče, pripravljajte sveže jedi, sproti, tako boste svojemu otroku zagotovili kakovosten in bogat obrok.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close