Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil pranje riževih zrn, instant polenta, hokaido buča

pranje riževih zrn, instant polenta, hokaido buča

Pozdravljeni,
Res super forum 🙂
Tri vprašanja imam:
1. ali je potrebno riž (tudi proseno, ajdovo kašo) pred uporabo oprati v vodi in zakaj? Moja tašča vse to opere v najmanj treh vodah in pravi, kako umazana je voda. Jaz sem pa nekje slišala, da pranje ni potrebno in da s tem odplavimo koristne snovi – katere?
2. kakšna je razlika med navadnim kotuznim zdrobom in instant koruznim zdrobom v smislu tehnološke obdelave? Zakaj instant polento kuhamo 3 min, navadni koruzni zdrob pa 20 min?
3. rada bi izvedela kaj več o hokaido bučah. Slišala sem, da vsebuje veliko koristnih snovi in da so juhe iz te buče zelo okusne. Zanima me tudi, ali je primerna za dietno prehrano (kot je npr. cukini bučka) in kako je z uživanjem te buče pri diabetikih.

Najlepša hvala za odgovore. Zelo rada vas berem.

Spoštovani,
Priporočljivo je, da se riž in kaše pred kuhanjem operejo, saj je zrno bilo v tehnološki obdelavi. Če ga operete hitro, torej ga splaknete z vodo, v tem primeru ne more priti do pomembnih izgub prehranske vrednosti. V primeru, da zrnje namakete in potem to vodo odlijete, pa s tem povzročite izgubo pomembnih vodotopnih snovi. Pri hitrem spiranju odplaknete predvsem prah in nečistoče.
Instant polenta ali zdrob pomeni, da je je bi tehnološko prej obdelan z visokimi temperaturami in pritiski. Če povem enostavno, je to skoraj kuhan zdrob, ki je bil kot tak potem posušen in mi ga dejansko s kuhanjem samo ponovno hidriramo (da se napije vode).
Hokaido buče vsebujejo veliko karotenoidov, ki delujejo kot antioksidant, pomembne mikro elemente kot so kalij, fosfor, kalcij, magnezij, ter vitamine B skupine. Res je, da so jedi zelo okusne, saj ima buča precej značilen in močan okus. Juhe, lazanje, pečena s krompirjem…. in še veliko je idej za pripravo. Za diabetika so buče primerno živilo, res pa je da vsebujejo hokaido buče nekaj več ogljikovih hidratov, kot zucini in je to pri načrtovanju prehrane potrebno upoštevati.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close