Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil intoleranca na laktozo

intoleranca na laktozo

Pozdavljeni!

Zanima me ali v pirimeru, da sem intoleranta na laktozo v mleku, lahko pijem navadno mleko…kljub temu da imam črevesne krče in pogostejše odvajanje blata. Ali si lahko s tem naredim kašno škodo?
hvala ter lep pozdrav!

Spoštovani,
Če ste intolerantni na laktozo potem mleka ne smete piti, saj že sami občutite škodo (krči in dareja) zaradi tega. Diareja lahko povzroči dehidracijo in veliko izgubo pomembnih mineralov in drugih snovi, ki ji ni lahko nadomestiti.
Priporočam vam, da se izogibate mleku in mlečnim izdelkov, ki vsebujejo laktozo. Kot sem opazila imate na voljo sedaj tudi mleko brez laktoze, pa raje posezite po njemu. Izberete pa lahko tudi sojino, ovseno ali riževo mleko namestno kravjega.
Za vas so primerni tudi fermentirani mlečni izdelki, ki imajo mlečni sladkor prevret v mlečno kislino (jogurt, kefir in podobno). Bodite pozorni na deklaracijo izdelka, kjer je označeno ali izdelke vsebuje laktozo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Hvala za vašo pomoč.
Mislite, da je mleko brez laktoze v enaki meri kvalitetno kot običajno. Gledam s predvsem tega vidika, da je v času nosečnosti priporočljivo zaužiti veliko kalcija oz. tudi v mleko nahajojočih se snovi.

Če je mleku odvzeta samo laktoza, potem je glede drugih snovi mleko brez laktoze enako kakovostno. Če dvomite, lahko zaužijete več fermentiranih mlečnih izdelkov, v katerih je laktoza prevreta v mlečno kislino.
Sicer pa lahko zaužijete kalcij tudi z drugimi živili.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close