Večina žensk je globoko nesamozavestnih. Tudi tiste, za katere si niti v sanjah ne bi mislili.

Tjaša Ravnikar, 01. september 2023
Aktualno
Gola ženska sedi z dvignjenimi tokami
Foto: Jernej Graj, Unsplash

Kje je ključ do samozavesti? S katerimi prepričanji smo se omejile, da nismo zadovoljne same s sabo?

Ključ do samozavesti je samozavedanje. Poznavanje same sebe. Namreč vsaka, prav vsaka od nas v sebi nosi mnogo vrlin v katerih smo izjemne. To je tisto, kar nas osmisli, kar nas navdaja s ponosom, to je tisto s čemer se lahko definiramo, predstavljamo, naslavljamo, izkažemo in izrazimo.

Pozabite na flenče, kako pomembno se je sprejeti, sprijazniti itd. Dajmo raje govoriti o samospoznavanju, o napredku, raziskovanju, drznosti in potešitvi. 

Vsaki ženski predlagam, da najde svoj PEAK PERFORMANCE (op.a.program), področja, kjer je močna in tudi določi, kje je najmočnejša.

Ena je sanjska ljubimka, druga izjemna negovalka, tretja fantastična mama, četrta čudovita ustvarjalka, peta izvrstna kuharica, šesta vrhunska čistilka, sedma neizprosna pogajalka, da gate trga, osma čudodelna zdravilka, deveta fenomenalna znanstvenica, deseta boljša voznica, kot vsi moški skupaj … naštevam lahko v nedogled. Verjemite, vsaka ima svoje področje odličnosti in niti dve ženski nimata enake kombinacije pripadajočih lastnosti. Vsaka lahko torej najde svojo vrhunskost in posledično edinstvenost. Ostale fizične in ne fizične (ne)danosti se temu avtomatično podredijo in pred nami stoji samozavestna ženska.

V tej svoji “različnosti” si nikakor ne moremo biti tekmice. Zmotno pa smo si dovolile ustvariti lažne predstave o sebi, na podlagi opazovanja drugih. Lažna popolnost nas nadleguje z vseh strani in večini žensk se je seveda s pomočjo svetovnih lobijev zažrla do zadnje celice v telesu. In tako se želimo podzavestno ali zavestno izenačiti s svojo subjektivno najboljšo miselno predstavo, kaj je lepo, dobro, seksi, zdravo, popolno … ampak moram razočarati, vse to so le miselni konstrukti, predstave ustvarjene na miselnih napakah. Pa se seveda ne moremo. Ker ne obstaja. In ker ni naše. Je sposojena iluzija, ki nima z nami nobene zveze. Zato je tudi ne moremo doseči, tudi če (estetsko npr.) jo, pa ne prinese ne zadovoljstva, niti potešitve. 

Dokler se bomo ozirale naokrog in gledale TUJE pristnosti ALI ponaredke, toliko časa ne bomo mogle nasloviti svojih lastnih in resničnih potreb. Dejstvo je, da je večina žensk globoko ne samozavestnih in  s katastrofalno samopodobo. Tudi tiste, za katere si niti v sanjah ne bi mislili.

Popolna žena, mama, sodelavka, hči. Sposobne, nezlomljive, mogočne. Kje se nam zalomi?

Zalomi se nam že v štartu, kot sem napisala zgoraj. Ker ne samozavestne ali namišljeno samozavestne ženske vzgajajo ženske. Tako zelo preprosto je to. Pa če govorimo o mami, pomembnih tetah, babicah, učiteljicah ali novodobnih kovčinjah. 

Zatrjujem, da ženske smo vse to. Sposobne, nezlomljive in mogočne. Sama se veličini “ženske” klanjam. Ključno je le, da poskrbimo, da se z novimi znanji in zavedanji naši miselni okvirji širijo in da se začne čedalje več žensk uvrščati med nosilke odlične samozavesti in samopodobe (samozavedanja). In to nima nobene povezave s “popolnostjo”, kot jo trenutno dojemamo v tem trendi svetu. In, ko to dosežemo, z našimi potomkami enostavno ne more biti drugače. Vedeti moramo tudi, da se ženska v življenju rodi večkrat. Rodi se, ko se utelesi, ko ji v telesu vzcvetijo hormoni, ko se zaljubi, ko izgubi nedolžnost, ko rodi novo življenje, ko je potešena kot še nikoli ali ko ugotovi, da je izgubila smer, bila orodje, ko se zave, da je spregledana in zanemarjena … to je le nekaj večjih stopnic v življenju ženske.

Ženska se v plasteh ustvarja celo življenje. Predstavljajte si jo kot vrtnico z vzvratnim razvojem. Vsaka stopnica sočno, golo sredico ženskega bistva obda z enim listom. Tako na koncu življenje ustvari žensko kot čudovito vrtnico, polno neprecenljivih plasti, globokih uvidov in skrivnosti.

  • Spomniti se moramo, da je prav in dobro, da imamo skrivnosti. Pa da so med njimi tudi take, ki to ne bi smele biti. Predvsem, ko govorimo o vzgoji mladih žensk.
  • Spomniti se moramo, da moški niso krivi za naše tegobe. Mi smo tiste, ki v sebi nosimo modrosti celostnega rokovanja z moškimi in nenazadnje tudi vzgajamo sinove, ki bodo nekoč moški drugi ženski.
  • Spomniti se moramo, kakšne odnose si zaslužimo in da moramo najprej popraviti tistega, ki ga imamo do sebe.
  • Spomniti se moramo, da nismo multipraktiki in da tega od nas nihče niti v resnici ne zahteva. Same sebi smo najbolj neizprosen kritik. Utišajmo ga.
  • Spomniti se moramo, da v sebi nosimo vse neprecenljive mehanizme in modrosti, da dosežemo zadovoljstvo ter da se horoskop nahaja med novicami.

Enostavno sprejmimo svojo ženskost in sodelujmo z naravo v sebi. Do popolnosti.

Serija člankov o ženski je uvod na PREMIERNO PREDAVANJE IN INTERAKTIVNO DELAVNICO ZA ŽENSKE, ki bo potekala 19.10.2023 ob 17:30 uri v Hotelu Radisson Blu v Ljubljani. Prijava je možna na tej povezavi.

Ste kdaj pomislile, da se prava transformacija začne v mislih? Vaša pot se začne in konča v območju vašega uma, in zato je ključnega pomena, da mu namenite vso pozornost in nego. Ali ste se kdaj počutile izgubljene, neodločne ali preobremenjene z nešteto mislimi? Naša edinstvena Medicina Misli vam ponuja jasna navodila in konkretne korake, da boste našle svojo pot. Naučile se boste, kako uravnotežiti um in srce, kako prepoznati svoje resnične želje in kako se soočiti s svojimi strahovi.

Avtor
Piše

Tjaša Ravnikar

Mag. Tjaša Ravnikar je predavateljica in avtorica zbirke Umologi. Izobražuje in organizira tečaje, predavanja in delavnice. Je ustanoviteljica Umologije®, RTT terapevtka ter mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani in CSD-jih po Sloveniji. Deluje na področju medicine misli in je pobudnica novih pristopov v duševnem zdravju in osebnostnem razvoju, otrok, mladih in odraslih.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
01.08.2024 ob 15:03
3,917
14.08.2024 ob 07:02
33,809
14.08.2024 ob 21:06
1,237
11.08.2024 ob 13:12
572
07.08.2024 ob 13:13
Preberi več

Več novic

New Report

Close