Repelenti: naravno ni nujno bolj varno

Popikan otroški hrbet z blago alergijsko reakcijo
Foto: Profimedia

Prepričanje, da komarji postanejo imuni na repelente, je zmotno.

Tako je komentirala Marina Urbanc iz Celjskih lekarn, ki pravi, da ti namreč delujejo tako, da komarje odženejo s svojim vonjem ali na nek način blokirajo njihove receptorje, da komarji ne zazanajo oseb, ki so zaščitene s takim repelentom. Dodaja, da je letos, še posebej v zadnjih tednih, povečano povpraševanje po repelentih, pri čemer ljudje pogosto sprašujejo o učinkovitosti in varnosti repelentov.

Poskrbimo, da v svojem okolju nimamo stoječe vode, ki jo komarji potrebujejo za razmnoževanje. Avtohtoni komarji za to potrebujejo nekoliko večje površine (in tudi preletijo daljše razdalje). Tigrasti komarji pa potrebujejo manj vode – zadostuje že denimo voda v podstavkih za rože.

Učinkovitost odvisna od koncentracije

Kot pojasnjuje Urbančičeva, je učinkovitost odvisna od koncentracije učinkovine v pripravku, uporabljajo se različne koncentracije. Za naše razmere zadostujejo nižje od 30 odstotkov. Vsi repelenti v visokih koncentracijah dražijo sluznico in oči, to velja tako za sintezne kot za naravne repelente. Pomembo pa je tudi, da se uporabljajo pravilno.

Po besedah Urbančičeve je najbolj učinkovita učinkovina deet, ki se uporablja že od leta 1957. Naravni repelenti pa vsebujejo eterična olja različnih rastlin, denimo evkaliptus, krvomočnica, sivka, cedra, limonska trava, klinčki, poprova meta, rožmarin. Naravni repelenti v primerjavi s sinteznimi delujejo krajši čas.

Naravne repelente ljudje iščejo zaradi občutka varnosti, saj mislijo, da če je nekaj naravno, je tudi neškodljivo. Eterična olja limonske trave lahko povzročijo hude, celo trajne poškodbe oči, olje krvomočnice pa lahko že v nizkih koncentracijah izzove alergično reakcijo.

Nikoli ne prišimo na obraz

Mojca Urbančič svetuje, da se ljudje v lekarni posvetujejo s farmacevtom in izberejo repelent, ki je najbolj primeren za razmere, v katerih ga bodo uporabljali. Kljub temu, pa je treba poleg navodil, ki jih dobimo v lekarni, treba natančno prebrati in upoštevati tudi navodila proizvajalca.

Previdnost pri uporabi repelentov se svetuje nosečnicam, doječim materam in majhnim otrokom. V primeru alergijske reakcije, ki so sicer zelo redke, je smiselno na pregled k zdravniku, po možnosti z če je mogoče, prinesemo tudi embalažo repelenta.

Ko nanašamo repelent, upoštevajmo:

  • Repelenta nikoli ne pršimo na obraz, ampak ga na obraz nanesemo z rokami – ne glede na to, ali je naravni ali sintezni.
  • Repelenta ne nanašamo na poškodovano kožo.
  • Dele kože, kjer nas je komar že pičil, pred nanosom repelenta zaščitimo z mastnim mazilom.
  • Če uporabljamo kakšne kozmetične preparate, repelent nanasemo nazadnje – denimo po kremi za sončenje.
  • Nanos repelenta ponovimo, še posebej, če se močno znojimo, če je v zraku veliko vlage ali v močnem vetru.
  • Ko zaščite z repelentom ne potrebujemo več, se stuširamo in umijemo z milom.

Srbečico pika omilimo s hladnimi obkladki ali hladilnimi geli

Ker komarjeva slina sproži izločanje histamina, to povzroči srbečo oteklino na koži. Svetuje se, da srbečico omilimo s hladnim obkladkom ali hladilnimi geli, ki vsebujejo aloe vero, ekstrakt kamilice ali sintetični amoniak. V primeru obsežnejše popikanosti, ko srbi večja površina kože, pa je smiselno vzeti tudi oralni histaminik.

Avtor
Piše

STA, N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close