Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva hecno vprašanje glede UZ

hecno vprašanje glede UZ

Pozdravljeni,

moje vprašanje bo hecne narave, in sicer me zanima, ko opravljate redni ginekološki pregled in naredite še UZ, recimo ženski stari malo nad 40.

Kaj vidite? A vidite že, da gre počasi v meno oz je v perimenopavzi? Kaj pomeni to, sem že večkrat slišala od kolegic, oooh pri vas je pa še vse mlado?

Razumem, če ne boste želeli odgovoriti v poplavi nujnejših vprašanj:)

Hvala

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

domnevam, da v zvezi z omenjenim “vzklikom” ginekolog pač opazi, da je v jajčnikih še veliko foliklov, kar kaže na to, da so jajčniki še aktivni in producirajo ovulacije. Včasih pa res opazimo, da je teh tako imenovanih “foliklov” malo ali skoraj nič (2 do 3 na jajčnik), kar posredno lahko pomeni, da se funkcija jajčnika zmanjšuje. Ampak iz tega je mogoče sklepati le zelo malo in predvsem to ni zanesljivo, zato se sam tem vzklikom in ocenam, ki so bolj ali manj “šum” oziroma “small talk”, če je le mogoče izogibam, kajti pri današnji strukturi pacientk skoraj vsaka beseda povzroči več škode kot koristi, saj so se ljudje navadili na “raziskovanje diagnoz in pojavov po Googlu”, kjer pa brez osnovnega znanja preprosto ni mogoče najti ničesar res uporabnega.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close