Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Občsna boleča pikica na konici jezika

Občsna boleča pikica na konici jezika

Pozdravljeni

Imam neko, lahko bi se tako reklo, kronično težavo. Na konici jezika se mi že več let na istem mestu občasno (cca. 1x mesečno) pojavi majhna (manj kot 1 mm), a zelo boleča bulica, sploh če jo pomotoma ugriznem. Bulica je izbočena in bele barve. Po približno treh dneh izgine. Redno skrbim za ustno higieno (tudi jezik), tako da to verjetno ni vzrok za bulico. Verjetno ne gre za nič nevarnega, ampak vseeno me zanima, kaj bi lahko bila ta bulica in kaj jo povzroča?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

glede na vaš opis gre za lingvalni papilitis ene papile – povečane in zadebeljene ter nekoliko vnete okušalne brbončice – papile in sicer podtip fungiformne papile (gobaste). Gre za vnetje, ki mine. Ni povezano z virusi in tudi ne z bakterijami. Ne gre za HPV. Ni nevarno.

Vzroki niso pojasnjeni, lahko jih je celo več, možni so:

– ponavljajoča se poškodba npr. z zobnim aparatom, retencijsko žičko, ostrimi robovi protetičnih kron, trdimi zobnimi oblogami, zaradi kompulzivnega drgnjenja z jezikom, vročo, kislo, začinjeno hrano ali z ostrimi delci hrane (oreščki)

– alergija na nekatere vrste hrane (orlani alergijski sindrom)

– stres, pomanjkanje spanja

– pomanjkanje B vitaminov in mineralov – cinka

– prah fotokopirnega stroja

– hormonske motnje.

Lahko se ponavlja. Pomagate si lahko z mehko hrano, pastilami, ustno vodo brez alkohola. Možno je tudi zdravljenje s pripravkom glukokortikoida v orabazi (magistralni recept, pripravi lekarna), lahko z dodatkom anestetika.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close