Študija razkrila šokantni davek covida-19

N.M., 29. avgust 2023
Infektologija
zdravnik opazuje bolnika
Foto: Profimedia

“Ko sem najprej videl številke, sem bil res šokiran,” je povedal vodilni avtor študije, objavljeni v ugledni medicinski publikaciji Nature Medicine.

Osebe, ki so tudi brez večjih zapletov prebolele okužbo s koronavirusom, imajo celo dve leti po njej, v primerjavi z osebami, ki niso bile pozitivne, večje tveganje za različne zdravstvene težave, razkriva nova študija. Med te težave spadajo težave s srcem, pljuči, pojav krvnih strdkov, sladkorna bolezen, nevrološki zapleti, utrujenost in težave v duševnem zdravju.

To zlasti velja za tiste, ki so bili zaradi okužbe hospitalizirani. Raziskovalce je dodatno šokiral izračun, da dolgotrajni simptomi covida-19, znani kot dolgi covid, povzročajo večje breme kot bolezni srca ali rak.

Več kot 80 različnih zapletov

Analiza, objavljena v reviji Nature Medicine, je prva, ki je dokumentirala, koliko časa po preboleli okužbi s covid-19 obstaja povečano tveganje za zaplete, in kakšen je njihov obseg.

“Analize smo naredili večkrat in vedno znova se izkaže, da je enako,” je zaskrbljenost nad številkami še pospremil vodilni avtor študije, dr. Ziyad Al-Aly, sicer direktor kliničnega epidemiološkega centra Veterans Affairs St. Louis Health Care System. Presenečenje sicer ne bi smelo biti tako veliko, priznava, saj lahko virus prizadane veliko različnih delov telesa.

Raziskovalci so pregledali zdravstvene kartoteke skoraj 140.000 veteranov, ki so leta 2020 po okužbi s covid-19 preživeli več kot 30 dni. Njihove zdravstvene rezultate so primerjali s skoraj 6 milijoni drugih bolnikov v zdravstvenem sistemu VA, ki niso imeli dokazov o okužbi.

Ko so raziskovalci sešteli tveganja za več kot 80 različnih zapletov, povezanih z dolgotrajnim covidom, so zaplete prevedli v metriko, ki je merilo za celotno breme bolezni (DALY). Vsak DALY predstavlja število izgubljenih let zaradi slabega zdravja, invalidnosti ali prezgodnje smrti.

Ugotovili so, da je dolgi covid povzročil za več kot 80 invalidnosti prilagojenih let življenja ali DALY na vsakih 1.000 ljudi. To pa je glede na podatke Inštituta za zdravstvene metrike in ocene večje breme bolezni kot ga predstavljajo srčno-žilna obolenja ali rak. Ti povzročijo 52 oziroma 50 DALY na vsakih 1.000 Američanov, še navaja CNN.

Čeprav so številke zaskrbele mnoge strokovnjake, ima omenjena študija nekaj pomembnih omejitev. V povprečju so ljudje v zdravstvenem sistemu VA starejši, stari okoli 60 let, približno 90 % je bilo moških, zato se ugotovitve morda razlikujejo od tistih pri mlajših osebah in ženskah. Nihče od vključenih v študijo ni bil cepljen, saj cepiva takrat še niso bila razvita, kot tudi še ni bilo preskušenega protivirusnega zdravljenja. Kot so pokazale nadaljnje študije, pa lahko prav cepljenje in zgodnje zdravljenje pomagata zmanjšati dolgoročno tveganje za posledicami okužbe s covid-19.

Avtor
Piše

N.M.

Več novic

New Report

Close