Trik: Tako bodo protibolečinske tablete hitreje učinkovale

I. K., 18. oktober 2023
BolečinaGastrologija
Foto: Profimedia

Ni vseeno, v kakšnem položaju zaužijete protibolečinske tablete.

Ko trpimo zaradi bolečin, nam je pomembno le to, da bi protibolečinsko zdravilo čim prej učinkovalo. Včasih se zdi, da je minilo več ur, olajšanja pa preprosto ni … Morda ste tabletko pogoltnili v napačnem položaju?

Drža telesa vpliva na hitrost delovanja zdravil

Ko zaužijemo zdravilo, po navadi ne razmišljamo o tem, v katerem položaju je naše telo. Napaka … Znanstveniki z Univerze Johns Hopkins iz Baltimora v ZDA so v študiji namreč pokazali, kakšno pomembno vlogo igra naša drža pri jemanju zdravil, poroča Süddeutsche Zeitung.

Pri požiranju zdravila gre za zapleten proces. Kako hitro bodo učinkovine potovale do prebavnega trakta, je odvisno od številnih dejavnikov. Po mnenju znanstvenikov tudi od drže telesa. “Hitrost, s katero se zdravilo raztopi, določajo premiki želodčnih sten in kako se vsebina želodca premika z njimi,” pravi Rajat Mittal, eden od raziskovalcev prej omenjene univerze.

Da bi raziskali vpliv drže in gibanje želodca na sposobnost telesa, da absorbira zdravila, so znanstveniki uporabili računalniški program StomachSim, ki reproducira obliko želodca in teksturo sluznice ter simulira značilne kontrakcije želodca in pretoka želodčnega soka. S pomočjo tega programa so dokazali, kako dolgo zdravilo ostane v telesu.

Če ležite na desnem boku, bo gravitacija poskrbela, da bo tableta hitro prišla do najgloblje točke želodca in se razgradila v 10 minutah. V primeru, da ste zdravilo zaužili stoje ali ste ležali na hrbtu, boste na učinek čakali 23 minut, kar 100 minut pa, če boste ležali na levem boku.

“Zelo smo bili presenečeni nad tem, kako močno drža vpliva na učinkovitost zdravil,” je izjavil Mittal. “Doslej nikoli nisem razmišljal o tem, ali sem tabletko vzel pravilno ali ne. Zdaj bom zagotovo premislil, preden jo bom pogoltnil.”

Splošni zdravnik dr. Christoph Specht je v intervjuju za RTL pojasnil: “Naš želodec je zgrajen asimetrično. Od požiralnika poteka od leve navzdol proti desni strani. Če v postelji ležite na desni strani telesa, je izhod iz vašega želodca usmerjen proti vzmetnici – in to omogoča, da tabletka zaradi gravitacije hitreje zapusti želodec in začne učinkovati.”

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close