Zaradi filma Barbie poskočilo povpraševanje po tem lepotnem posegu

I. K., 23. avgust 2023
Aktualno
Foto: Profimedia

Priljubljenost filma Barbie z Margot Robbie v glavni vlogi je vplival tudi na priljubljenost “Barbie botoksa”.

Bujni lasje, beli zobje, popolna stopala, ozek pas in … dolg vrat. Lutka Barbie mnogim predstavlja ideal lepote in ženske po vsem svetu so pripravljene pretrpeti marsikaj, da bi se mu približale. Po tem, ko je v kinematografe prišel film Barbie z Margot Robbie v glavni vlogi, se na primer spet več govori o tako imenovanem Barbie botoksu.

Julija je iskanje informacij o tem posegu na Googlu znatno poskočilo, kar sovpada s promocijsko kampanjo filma, TikTok pa so poplavili posnetki žensk, ki so si v želji po daljšem vratu v trapezasti mišici (trapezium), gre za veliki ploščati mišici, ki se začneta na dnu vratu in se raztezata čez ramena do sredine hrbta, dali vbrizgati botoks.

Botoks namreč sprosti mišice, nakar pride do mišične atrofije, kar povzroči stanjšanje ramenskega predela in posledično podaljšanje vratu.

Foto: TikTok

Z Barbie botoksom nad bolečine

Končni učinek je viden po približno treh tednih, traja pa do pol leta.

Poseg pa nima le lepotnih učinkov … “Injekcija pomaga mišicam, da se sprostijo, in lahko izboljša držo ter odpravi otrdelost in bolečino v vratu/ramenih,” piše Medpagetoday, lepotni kirurg David Rosenberg iz Los Angelesa celo pravi, da ta poseg lajša migrene. Dr. Thuha Jabbar, estetski zdravnik in ustanovitelj Almas Dentistry & Aesthetics v Londonu, pa meni, da Barbie botoks lahko koristi tudi osebam, ki imajo pisarniško službo. “V teh mišicah se pogosto kopiči napetost, zlasti pri posameznikih, ki preživijo dalj časa za mizo ali nosijo težke torbe,” pravi.

Barbie botoks pa ni primeren za osebe, ki imajo naravno oslabljeno trapezno mišico, opozarja dermatolog Raman Madan. “Če ima nekdo že tako majhne trapezaste mišice, lahko Barbie botoks pri pacientki povzroči še dodano šibkost,” je povedal za prej omenjeni medij in dodal, da posega prav tako ne priporoča osebam, mlajšim od 21 let, ker gre za “pretiravanje”. Botoks omrtvi mišico, zato je ne moremo uporabljati v polnem obsegu. “Če je ne uporabljaš, jo izgubiš in se malo zmanjša. In ker je mišica videti manjša, Barbie botoks daje videz daljšega vratu,” je povedal Madan in dodal, da stranke po posegu lahko opazijo šibkost mišice, kar pa jih pri vsakodnevnih opravilih ne bi smelo ovirati.

Foto: TikTok

Plastični kirurg Anil Shah pa svari pred resnimi zapleti, ki se lahko končajo tragično, če se injiciranje botoksa ne izvaja pravilno. Trapezne mišice so namreč “blizu vitalnih dihalnih in centralnih živčnih nadzornih centrov – eno redkih mest, kjer lahko pri botoksu pride do smrtnih izidov”, je razložil.

Cena posega je odvisna od števila potrebnih enot botoksa, kar pa je odvisno od velikosti mišic posameznika. Forbes poroča, da je po navadi potrebnih med 50 in 75 enot na vsaki strani. V ZDA se cene posega gibljejo od 1200 dolarjev dalje, tudi v primeru bolečin ga zdravstvena zavarovalnica ne krije. Kako je pri nas? “Obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja zavarovanim osebam plačilo standardnih zdravstvenih storitev, ki so v vseh zdravstvenih dejavnostih strokovno-doktrinarno utemeljene storitve glede na zdravstveno stanje zavarovane osebe, skladno s presojo zavarovančevega osebnega ali napotnega zdravnika. Nazadnje še pojasnjujemo, da med pravice iz obveznega zavarovanja ne sodijo storitve estetskih posegov, razen, če je poseg del zdravljenja po bolezni ali poškodbi ali če je glede na izvid ustreznega specialista potreben zaradi odprave funkcionalne prizadetosti organa, na katerem se poseg opravlja ali posledične funkcionalne prizadetosti drugega organa,” pojasnjujejo pri ZZZS.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,670
29.08.2024 ob 09:02
3,920
01.10.2024 ob 20:50
33,819
17.09.2024 ob 22:27
1,239
29.09.2024 ob 19:34
572
04.10.2024 ob 16:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close