Prepoznajte znake izpadanja las, ki zahtevajo obisk pri zdravniku

M. Ć., 05. september 2023
Življenjski slog
lasje, izpadanje las, ženska, glavnik
Foto: Profimedia

Izpadanje las je v večini primerov običajen del naravnega procesa obnove las, lahko pa je to tudi posledica bolezenskega dogajanja. Kako prepoznati vzrok in kdaj je potrebno ukrepati?

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov (foliklov), ki jih je na lasišču od 100 tisoč do 150 tisoč. S človeškega lasišča normalno izpade do 100, v nekaterih obdobjih tudi do 150 las dnevno, kar je posledica končanega rastnega ciklusa vsakega lasu. Ko las izpade, ga v lasnem mešičku nadomesti nov in rastni cikel se znova začne. Nekoliko povečano izpadanje las pa lahko pričakujete vsakih nekaj let, ko je večji del las v zaključku svojega rastnega ciklusa. To naj bi trajalo nekaj tednov in se, če smo zdravi, umirilo samo od sebe.

Lasje običajno močno izpadajo tudi ženskam po porodu, vendar naj bi se takšno stanje umirilo v šestih mesecih in minilo brez posledic. Obstajajo pa tudi številni drugi vzroki za izpadanje las, kot so stres, prirojene lastnosti, nekatera bolezenska stanja, hormonska dogajanja, tako imenovano brazgotinjenje, poškodbe, težave s ščitnico, pomanjkanje železa, jemanje nekaterih zdravil in kontracepcijskih tablet itd.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Če opazite, da vam izpada več las kot običajno, in to traja dlje časa, je morda čas, da obiščete zdravnika. Najprej je treba poiskati vzrok za težave, saj je zdravljenje odvisno od tega. Zgodnja intervencija lahko prepreči nadaljnje izpadanje in pomaga pri spodbujanju rasti novih las.

  • Nenadno in močno izpadanje las: Če v kratkem času opazite drastično zmanjšanje gostote las ali če se lasje v šopih začnejo izpadati, je to znak za takojšnje posvetovanje.
  • Obsežna plešavost na določenih delih lasišča: Praznine ali plešasti deli, ki se hitro širijo, niso običajni in zahtevajo strokovno mnenje.
  • Bolečina, rdečina ali srbenje: Nelagodje ali občutljivost lasišča je lahko simptom kožne bolezni ali vnetja.
  • Sprememba teksture las: Sprememba teksture, na primer, če postanejo lasje nenavadno grobi ali suhi, lahko kaže na hormonske ali prehranske težave.
  • Izpadanje las izven lasišča: Če opazite izpadanje las tudi na drugih delih telesa, kot so obrvi ali trepalnice, je to lahko znak sistemskih ali avtoimunih bolezni.
  • Trajanje: Če izpadanje las traja več kot 6 mesecev brez izboljšanja, je čas za obisk pri zdravniku.
  • Zgodovina v družini: Če v vaši družini obstaja zgodovina izpadanja las ali povezanih kožnih bolezni, se ob prvih znakih posvetujte z zdravnikom.
  • Povezane kožne težave: Luščenje, otekanje ali druge spremembe na lasišču lahko kažejo na dermatološko težavo, ki zahteva zdravljenje.
  • Sistemske težave: Če se poleg izpadanja las soočate še z drugimi težavami, kot so utrujenost, izguba teže ali prebavne težave, je morda vaša težava povezana s širšim zdravstvenim stanjem.

Ali ste vedeli?
Lasje so eden izmed najhitreje rastočih tkiv v človeškem telesu. Povprečno rast las je približno 1,25 cm na mesec, kar letno znaša približno 15 cm Gostota las oziroma številno lasnih mešičkov se razlikuje glede na posameznikovo barvo las. Ljudje s svetlimi oziroma blond lasmi jih imajo največ, približno 140 tisoč, vendar so ti tudi najtanjši. Drugi so črnolasci s približno 100 tisoč lasnimi mešički. Ljudje z rjavimi lasmi imajo teh na glavi povprečno 90 tisoč, rdečelasci pa le 80 tisoč.

Plešavost je dedna
Verjetnost, da bo moški plešast, če je (bil) plešast že njegov oče, je precej visoka, vendar imajo pri tem pomembno vlogo tudi materini geni – če je plešavost prisotna tudi v njeni družini, pa se ta verjetnost še poveča.

Najpogostejši vzroki za izpadanje las

  • Starost: S starostjo postane izpadanje las bolj verjetno. Številni ljudje opazijo tanjšanje las že v tridesetih in štiridesetih letih. Raziskava, objavljena v Journal of Dermatology, je pokazala, da se s starostjo povečuje verjetnost tanjšanja las in plešavosti.
  • Neuravnotežena prehrana: Pomanjkanje bistvenih hranil, kot so beljakovine, železo, cink in biotin, lahko povzroči izpadanje las. Študija, objavljena v Clinical and Experimental Dermatology, je ugotovila, da ljudje, ki trpijo za izpadanjem las, pogosto kažejo pomanjkanje železa, cinka in vitamina D.
  • Avtimunske bolezni: Stanja, kot je alopecija areata, kjer imunski sistem napade lasne mešičke, lahko povzročijo izpadanje las. Raziskava v Journal of Autoimmunity je preučevala povezavo med alopecijo areata in drugimi avtoimunskimi boleznimi, potrjujoč, da je imunski sistem močno povezan z izpadanjem las.
  • Kemoterapija: Zdravljenje raka pogosto povzroči izpadanje las. Več kot 65 odstotkov bolnikov, ki prejemajo kemoterapijo, doživi izpadanje las, kar je ena od najpogostejših in najbolj opaznih stranskih učinkov zdravljenja.
  • Čustveni stres: Študija v Archives of Dermatology je povezala akutni stres z začasnim izpadanjem las, znanem kot telogen effluvium.
  • Stranski učinek številnih bolezni: Bolezni, kot so lupus, diabetes in policistični jajčnikov sindrom, lahko vplivajo na zdravje las.
Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close