Kakšne možnosti imajo delavci ob poplavah?

M. Ć., 07. avgust 2023
Aktualno
poplava, reševanje,
Foto: Saša Despot

Ob nedavnih poplavah v Sloveniji se marsikje po državi delavci soočajo z nezmožnostjo vrnitve na svoja delovna mesta. V nekaterih primerih je delo potrebno začasno prekiniti ali pa ga reorganizirati. Številni se sprašujejo, kakšne so njihove pravice in možnosti. Ste med njimi?

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so predstavili več možnosti, ki jih delovna zakonodaja ponuja za urejanje odsotnosti v primerih nepredvidenih vremenskih razmer ali z njimi povezanih dogodkov.

Delovna zakonodaja daje za primere odsotnosti in nemožnosti opravljanja dela ter tudi za namen opravljanja drugega dela ali na drugem kraju več možnosti. Tako je delavcem in delodajalcem glede odsotnosti z dela na voljo: odsotnost z dela zaradi višje sile, odsotnost z dela zaradi posebnih okoliščin (hujša nesreča, ki zadane delavca), čakanje na delo, ko delodajalec ne more zagotavljati dela, izraba letnega dopusta in neplačani dopust,” naštevajo na ministrstvu.

Z vidika organizacije dela pa sta pomembni predvsem možnosti: začasna sprememba vrste in kraja opravljanja dela oziroma odreditev drugega dela in dela na domu in odreditev dodatnega dela v primerih naravne ali druge nesreče.

Celoten članek s podrobnimi informacijami je na voljo TUKAJ!

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close