Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Krvavitev iz nosu

Krvavitev iz nosu

Spoštovani!

Stara sem 56 let, imam nekoliko preveliko težo (če je to kaj povezano). Leta 2019 mi je nekajkrat tekla kri iz nosu, vedno iz desne nosnice in se je hitro umirilo. Na ORL kliniki so mi po pregledu požgali žilice. Rekli so, da se z leti sluznica suši in da je tudi to eden možnih vzrokov.

Od takrat sem imela mir do letošnjega februarja na smučanju, ko se mi je spet enkrat vlilo, mož je rekel, da morda tudi zaradi višine nad 2000 m.

Zdaj pa sem na morju, zaključujem dopust in prejle se mi je spet vlilo. Ni hudo, je pa kar trajalo dobrih 10 minut, da je nehalo. Nazadnje sem bila na ORL pregledu lani pri vas zaradi druge stvari, je bilo vse BP. Pogledali ste tudi nos s kamero in pač vse, kar spada k pregledu pri vas.

To krvavenje me vedno prestraši, zato me zanima, kaj naj storim. Moram priznati, včasih si po nosu tudi brskam. Naj pridem po dopustu k vam na pregled?

Hvala za vsak nasvet, lepo vas pozdravljam!

Pozdravljeni,

kot sami ugotavljate, gre najverjetnje za odrgnine spredaj v nosu zaradi praskanja in drgnjenja z robčki. 10 minut je običajen čas, da se krvavitev iz nosu ustavi. Nosna sluznica je zelo občutljiva na mehanske poškodbe. Na ranjeno sluznico lahko s svojimi nohti tudi zanesete bakterije (Stafilokok), kar stanje še poslabša, ranice se okužijo, zato bolj krvavijo.

Svetujem vam mazanje antibiotičnega mazila 2-krat dnevo spredaj v nosnici (dobi se samo na beli recept) in za nego uporabo Bepanthen mazila 2x dnevno 14 dni.  Nanos mazila opravite nadvse nežno.

V primeru, da bi se krvavitve ponavljale kljub zgoraj naštetim ukrepom, svetujem ponoven ORL pregled.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Najlepša hvala!

Ker sem bolj zaskrbljene narave, se bom verjetno kar kmalu naročila pri vas (ker tudi ne vem, kje bi dobila beli recept za mazilo, ki ga omenjate).

Hvala in lep pozdrav!

New Report

Close