60 % Slovencev spije premalo vode. Toliko bi v resnici morali

Powered by:
Foto: Profimedia

Da je piti zadosti vode ali druge tekočine zelo pomembno, sploh v vročih poletnih dneh ali takrat, ko smo bolj fizično aktivni, v teoriji vemo vsi. Kako pa smo Slovenci v praksi? To smo preverjali med našimi bralci.

Zadosten vnos tekočine v telo je pomemben za nemoteno delovanje našega organizma, saj vsi presnovni procesi v telesu potekajo v raztopinah. Če telo ne dobi zadosti tekočine, se zmanjša volumen krvi, posledično so možgani, mišice in ostala tkiva slabše prekrvavljeni, kar pomeni, da je motena oskrba s kisikom in hranili, v članku na svoji spletni strani pojasnjuje NIJZ.

A koliko bi morali piti? NIJZ navaja naslednje:

Povprečno aktivni odrasli potrebujejo glede na svojo telesno težo dnevno približno 2 do 2,5 litra. Otroci naj bi dnevno zaužili malo manj kot en liter pri 5 letih, pri 15 letih pa je priporočena količina tekočine že skoraj enaka kot pri odraslih.*

*Navedene vrednosti so orientacijske narave.

Jana Sport
Jana Sport

Kako dobro se tega zavedamo Slovenci?

To smo med bralci portalov Med.Over.Net in Žurnal24.si preverjali prek družbenih omrežij.

Anketa je pokazala, da nam je dobro znano dejstvo, da bi morali dnevno popiti vsaj 2 litra tekočine. Na Instagram profilu Žurnal24.si je namreč na vprašanje ‘Kaj menite, koliko vode mora na dan spiti odrasla oseba’ kar 71 % sodelujočih izbralo ponujen odgovor ‘Več kot 2 litra’, medtem ko jih je 29 % kliknilo odgovor ‘Vsaj 1,5 litra’.

Podobno so odgovarjali tudi sodelujoči v anketi na družbenih omrežjih Med.Over.Net. 77 % jih meni, da več kot 2 litra dnevno, 23 % pa, da vsaj 1,5 litra na dan.

Voda Jana se ponaša z dolgo tradicijo in zavezanostjo k najvišji kakovosti, ki jo redno preverjajo in nadzirajo. Voda Jana vsebuje optimalne količine magnezija in kalcija, kar ji daje edinstven in prepoznaven svilnat okus.

Jana Sport
Jana Sport

Teorija je eno, praksa drugo …

In če je večini teorija jasna, praksa po rezultatih obeh anket sodeč vendarle malce šepa.

Na vprašanje ‘Menite, da spijete dovolj’ je namreč le 35 % sodelujočih v Žurnalovi Instagram anketi odgovorilo pritrdilno, kar 65 % jih je priznalo, da spijejo premalo. Podobno so odgovorili tudi bralci portala Med.Over.Net: 41 % jih je odgovorilo z ‘Ja, seveda’, 59 % pa jih pravi, da spijejo premalo.

Nadalje je 34 % anketiranih na profilu Žurnal24.si in 44 % anketiranih na Med.Over.Net Instagram profilu povedalo, da zelo redko občutijo žejo, medtem ko kar 66 % enih in 56 % drugih žejo občutijo pogosto, celo vsak dan.

Med bralci obeh portalov smo preverili tudi, ali vedo, koliko tekočine je treba izgubiti, da nastopi dehidracija.

Večina bralcev obeh portalov je odgovorila narobe. Že izguba dveh odstotkov teže (ne pa 5 % kot je menilo 60 % vprašanih) vpliva na uspešnost pri ohranjanju fiziološke vadbene zmogljivosti. Več si lahko preberete v tem članku.

Anketi sta še pokazali, da sodelujoči raje posegajo po navadni vodi kot vodi z okusom in da poletno vročino raje premagujejo s hladnimi pijačami kot z uporabo klimatskih naprav.

Jana Sport
Jana Sport

Voda Jana, s katero za dobro hidracijo skrbi tudi naš kolesarski šampion Tadej Pogačar, se ponaša z naslednjimi karakteristikami:

  • Stabilna mineralna sestava.
  • Idealno razmerje med kalcijem in magnezijem, in sicer 2:1, kar je optimalno za njuno absorpcijo v telesu.
  • Voda Jana vsebuje tudi silicij, ki ima pomembno vlogo pri izgradnji vezivnega tkiva v našem organizmu in ki je tudi pogosta sestavina preparatov za nego kože.

Ne spreglejte znakov dehidracije!

Dehidracija je pomanjkanje vode v organizmu. Do nje pride, ko s hrano in predvsem s pitjem zaužijemo manj tekočine, kot je naše telo odvaja. Na to, da ste popili premalo tekočine, opozarja kar nekaj znakov. Najpogostejši so:

  • Občutek žeje in suha usta.
  • Redko uriniranje, pri čemer je urin temnejše barve in morda celo malce zaudarja.
  • Glavobol, lahko tudi vrtoglavica.
  • Slabša zbranost in pozornost, slabša spominska funkcija.
  • S stopnjevanjem dehidracije se lahko pojavita tudi povečan utrip srca in pospešeno dihanje.

Ključnega pomena torej je, sploh v poletnih mesecih, da pijemo zadosti tekočine. Najbolj primerna za hidracijo je navadna voda, lahko pa uživate tudi nesladkane čaje. Sokovi, gazirane in druge sladke pijače, pijače, ki vsebujejo kofein, in alkoholni napitki niso primerni za preprečevanje dehidracije.

Voda Jana je že vrsto let z veseljem vaš zvesti partner v poletnih dneh. Edinstvena naravna mineralna sestava jo dela okusno, pitno in okrepčilno. Zaradi zaščitenega podzemnega izvira, od koder voda Jana izvira, se ponaša tudi kot najbolj kakovostna.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close