Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja Nezmožnost obiska psihiatra – ostal brez zdravil

Nezmožnost obiska psihiatra – ostal brez zdravil

Spoštovani,

pišem v skrbi za brata. Star je 30 let. Od 20. leta je bil 3x hospitaliziran zaradi akutne psihoze.

Sedaj prejema Leponex 50 mg zj in 150 mg zv in Lamictalom 50 mg zj in 50 mg zv.

Nazadnje je bil hospitaliziran leta 2019. Potem je bil v remisiji in je bil lani že vključen v poklicno rehabilitacijo. September 2022 mu je zdravnica večerni odmerek iz 200 mg zmanjšala na 150 mg.

Potem se je počasi začelo. Najprej se je odločil, da neha gledati televizijo. Potem se je odločil, da neha poslušati glasbo. Januarja letos pa naenkrat ni želel več iz hiše, ker mu zunaj razbija srce in je omotičen.

Doma sicer funkcionira v redu: kuha, pospravlja, skrbi zase, se druži z nami, se smeji, pogovarja o vsem… Samo iz hiše ne more.

Zdaj je problem, ker ne more do psihiatrinje. Februarja smo uredili odvzem krvi na domu in mu je zdravnica podaljšala terapijo brez obiska pri njej.

    Sedaj zdravnica želi, da pride k njej. On pa ne more niti na balkon. Prosili smo jo za prilagoditev terapije, ona pa vztraja, da ga želi videti. Zadnji mesec mu ni želela podaljšati stalne terapije in je odšla na dopust. Osebno zdravnico smo prosili, da mu je terapijo predpisala ona. Izvidi so bili tudi tokrat v redu.

Kaj svetujete, da naredimo? Mu lahko kdo drug uredi terapijo s pogovorom po telefonu? Na koga se lahko obrnemo? Ga res lahko pusti brez terapije, kar zagotovo pomeni ponovni relaps?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

LT

 

 

Pozdravljeni,

Vaš brat ne sme ostati brez terapije, tudi če ne more ven iz hiše. Preverite kje je najbližji ZD ali psihiatrična bolnica ki izvaja skupnostno psihiatrično obravnavo. Napotitev vam lahko uredi tudi osebna zdravnica, vaš brat pa je idealen kandidat za SPO. Namreč, ima kronično duševno motnjo i potrebuje dolgotrajno, neprekinjeno obravnavo, tudi na domu, če ne gre drugače.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket

 

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close