Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vrtoglavica vec mesecev

Vrtoglavica vec mesecev

Pozdravljeni. Moja vrtoglavica (traja cele dneve) od 6.2.2023,pred tem malo manj kot mesec sem prebolevala virozo s hudim kasljem,covid negativna.

Po vasem nasvetu sem opravila mr glave in ch.

Diagnoza: mr glave vse ok, mr ch pa:

Izravnana cerv.lordoza

Cirkumferentna protruzija i.v. diskov c4-c5 in c5-c6,dodatno je prisotna levostranska dorzopatacentealna protruzija i.v. diska c5-c6 ki blago odriva duralno vreco. Ostalo vse ok. Znakov za MS ni videti.

 

Ali je lahko to razlog mojih celodnevnih vrtoglavic? Na zacetku tezav sem imela hude bolecimr v vratu,slabost,piskanje v usesih,bolecine v usesih,tiscanje v prsih,visok pulz in povisan kr tlak nad mojim sicer vsakdanjim 90/60 s katerim sem normalno funkcionirala..sem ga imela potem 126/90 in pulz 116…. in hudo vrtoglavico da nisem mogla stat me je kar oblivalo.

Vse se je pomirilo,obcasno mi se zapiska v usesih ,vrat me boli zgoraj levo 10% ma kaj 10% ma 5% v primerjavi z vrtoglavico ki je res nevzdrzna.

Obcutek imam da bom vsak cas omedlela,nestabilna sem,tezke oci  imam,komaj drzim odprte.

Vrtoglavica je prisotna ponavljam 24/7,huje je ce se samo obrnem levo ali desno,ce mi naraste pulz [ze tako imam previsokega] in pa ob vstajanju iz lezecega ali sedecega se tudi poslabsa. Jaz vedno bolj razmisljam na POTS,kaj mislite? Vertigo tole ni ker je vrtoglavica prisotna cele dneve in pri vertigu je to samo ob menjavi polozaja,ne stalno…

 

Uz srca je ok,uz vratnih zil je ok,mr glave in ch kot sem napisala,nevrolog je napisal se da mi os zdr naredi ekg …

Bi me moral poslati se na rtg pljuc in kardiologu? Ocitno /sumim da vrtoglavica ni nevroloska ampak kardioloska. Cudno mi je ker sem hudo zadihana,komaj pridem po 20 stopnicah,pulz mi naraste na 130-nenormalno.

 

Sicerr imam tudi endometriozo,bi mogoce slo lahko za kaksno tezavo z nadledvicno zlezo …

 

Svetujete orl ali kardiologa? Hvala lepa

Pozdravljeni,

hvala za zelo natančen, izčrpen opis izvidov in težav. Ne spominjam se, kakši so vaši izvidi preiskav sluha in ravnotežja. Če so normalni, ponoven pregled pri ORL ni potreben.

Kot sami ugotavljate in glede na izvid MR vratne hrbtenice: Cirkumferentna protruzija i.v. diskov c4-c5 in c5-c6,dodatno je prisotna levostranska dorzopatacentealna protruzija i.v. diska c5-c6 ki blago odriva duralno vreco. , gre pri vas za cervikogeno vrtoglavico. Posledičnki so namreč nepete vratne mišice, živčni končiči receptorjev za nateg in napetost vraščajo v degenerirane diskuse, kjer so vzdraženi in sporočajo kaotične informacije v možgane. Posledica so težave z vrtoglavicami, omoticami,  bolečinami, piskanjem, zamašenostjo ušes.

Težke veke so verjetno bolj simptom čustvene stiske – anksioznosti, ki se vam je pojavila ob vseh telesnih težavah, kar pa je popolnoma razumljivo in pričakovano. Iz enakega razloga vas je oblival pot, imeli ste visok tlak (reakcija avtonomnega živčevja). Za to težavo bodo pomagale vaje za sproščanje, avtogeni treningi, morda tudi psihoterapija.

Pri kardiologu ste že bili, saj pišete, da je UZ srca bp., najverjetneje ponoven pregled ni potreben.

Ob naporu je povsem logično, da pulz naraste. Vaš maksimalni pulz ob naporu naj bi bil 220 – starost (to velja za zares max napor). Pri vašem zdravniku se dogovorite za hemogram, možna je slabokrvnost – anemija in pomanjkanje železa kot posledica večjih krvavitev pri endometriozi. Če nimate anemije, bi bilo dobro narediti RTG pljuč, lahko tudi obremenilno testiranje na kolesu s sočasnim EKG.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni. Pri orl spec.se nisem bila zato ni bilo narejenih se nobenih testov in preiskav iz smeri podrocja orl.

Bi bilo smiselno?

Ekg sem opravila in je ok samo neke eskastriole ali nvm kako se napise😄 tako je rekel os zdr.

 

Zgoraj pise normalna el.os,nespecificna anomalija st depresija,mejen ekg,preuranjen atrijski kompleks

 

Visok pulz sem imela tudi samo ob sedenju na zacetku tezav sedaj je stanje boljse je okoli 90/min pulz ali manj,lahko 86 ali 78 npr kot na ekg izvidu.

Svetujete potem se rtg pljuc in orl? Hvala lepa.

 

Se tole skoraj nujno vprasanje..

Dobila sem betahistin,bi lahko pomagal pri vrtoglavici in naj ga zacnem jemati? Vceraj sem ga prevzela v lekarni. Hvala

Pozdravljeni,

za cervikogeno vrtoglavico vam betahistin ne bo pomagal, saj je vzrok vrtoglavice v zmedi impulzov iz mišičnih in kitnih receptorjev ter preveliki napetosti vratnih mišic.

Pomaga gretje vratu, masaža, razgibavanje vratu, zdravila za sprostitev vratnih mišice (nesteroidni antirevmatiki).

Za ugotavljanje normalnega delovanja ravnotežnih organov v notranjih ušesih so potrebni testi ravnotežja in meritev sluha.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close