Bizarno, a učinkovito: Tako boste kljub vročini dobro spali

I. K., 23. junij 2023
Brezskrbno v poletje

Bizarni nasveti za boljši poletni spanec.

Visoke temperature s sabo ne prinašajo le radosti, ampak tudi nevšečnosti. Še zlasti ponoči, ko se telo zaradi visokih temperatur težko sprosti, zaradi česar težko zaspimo oziroma slabše spimo. Dober spanec pa je ključen za naše zdravje …

Da bi se tudi poleti spočiti zbudili, je Daily Mail povzel nekaj malo manj znanih nasvetov strokovnjakov. James Wilson, strokovnjak za spanje, na primer pravi, da si pred spanjem s termoforjem segrejte stopala. To bo dvignilo temperaturo telesa, ki bo padla, ko boste šli v posteljo. “To je pomembno za telo, ki se pripravlja na spanec. Na ta način ga boste pretentali in telo bo mislilo, da je hladneje, kot je v resnici,” piše medij. Za enak učinek lahko noge pred spanjem namakate tudi v mlačni vodi.

Foto: Profimedia

Ustvarite hladen zrak
Da ventilator ne bi mešal le vročega zraka, predenj postavite skledo z ledom. To bo ustvarilo hladen veter.

Zamrznite pižamo
Koristno je, da pižamo pred spanjem za nekaj minut v nepredušni vrečki položite v hladilnik ali zamrzovalnik. Enako lahko storite tudi s prevleko za blazino.

Nikoli goli v posteljo
Britanska psihologinja Suzy Reading pravi, da ne bi smeli spati goli. “To odsvetujem, čeprav se sliši mamljivo. Znoj se bo namreč nabral na koži, namesto da bi ga vpila oblačila, kar bi vas ohladilo.” Reading za boljši spanec svetuje široka in lahka oblačila iz naravnih materialov.

Ne sušite si las
V posteljo se poleti odpravite z vlažnimi lasmi.

Izogibajte se začinjeni hrani
Tudi prehrana vpliva na spanec. Reading pred spanjem odsvetuje težko in začinjeno hrano. “Bodite previdni pri fermentiranih živilih, kot so sojina omaka, tofu in miso, tudi agrumi, suhomesnati izdelki in starani siri,” je dejala in dodala: “Ti vsebujejo aminokislino tiramin, ki lahko poveča možgansko aktivnost in oteži spanje.’

Ne spijte pod eno odejo
S partnerjem imejte vsak svojo odejo, da vas njegovo telo ne bi grelo.

Uporabljajte aloje vero
Jodi Kodesh, meteorologinja iz Kalifornije, pravi, da je aloje vera boljša od hladne prhe. Z njo se namažite po celem telesu in občutite, kako vas bo ohladila.

Še več nasvetov najdete tukaj.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close