Zakaj se med potovanji pogosteje obnašamo bolj tvegano?

kondom gleda iz žepa
Foto: Profimedia

Gre za tako imenovani sindrom sonca, stimulansov in spolnosti oziroma situacijsko dezinhibicijo.

Na potovanjih je povečano tveganje za spolno prenosljive okužbe. Vznemirjenje nad bivanjem v drugi državi in srečanje z novimi ljudmi lahko potnike spodbudi, da počnejo stvari, ki jih doma ne bi počeli, navaja NIJZ.

Namesto racionalnega, bolj emocionalno obnašanje

Potovanje je samo po sebi brez dodatnih spodbujevalcev dovolj stimulativno, da se vedemo drugače kot v domačem okolju. Med potovanji so miselni procesi v razumskem delu možganov pogosto polno obremenjeni s številnimi informacijami. Kadar smo tako pred nepredvidenimi odločitvami, se običajno ne odločamo racionalno, temveč emocionalno, bolj se zanašamo na tisto, kar v danem trenutku čutimo. Poleg tega se med potovanji tudi bolje, če ne celo zelo dobro, počutimo, zato o tveganjih ne razmišljamo racionalno. V širšem socialnem okolju pogosteje tudi potrebujemo potrditev, da smo zanimivi, neustrašni in se tako hitreje odločimo za doživetja in izkušnje, za katere se v domačem okolju ne bi odločili. Zato ni nenavadno, da se odločamo drugače, kot bi se v domačem okolju, čeprav dobro poznamo nasvete glede uživanja alkohola, uporabe drog, spolnih kontaktov, tetoviranja, pearcinga …

Več naključnih in nezaščitenih spolnih odnosov?

Glede na podatke obsežne raziskave1 o spolnem obnašanju na potovanjih in tveganju za okužbo s spolno prenosljivo boleznijo, se 5,6 – 62,9 odstotkov oseb na potovanjih poda v naključne spolne odnose. Približno polovica oseb, ki se spustijo v naključni spolni odnos, pa ne uporablja redno zaščite s kondomom.

Naključni spolni odnosi na potovanju so precej pogosti, vendar raziskava ne pojasni, ali gre za spremenjeno spolno vedenje ali se osebe tako vedejo tudi sicer. Na naključni spolni odnos vpliva kar nekaj dejavnikov, kot so starost, moški spol, potovanje brez spremstva, potovanje v istospolni skupini, poslovno potovanje, vračanje na isto destinacijo, ali ali bivanje v tujini za daljše časovno obdobje ter prekomerno uživanje alkohola, nedovoljenih drog in drugih spodbujevalnih učinkovin pri obeh spolih.

Vir:

  1. Vivancos R, Abubakar I, Hunter PR. Foreign travel, casual sex, and sexually transmitted infections: systematic review and meta-analysis. International Journal of Infectious Diseases. 2010;14(10):e842–51.
Avtor
Piše

NIJZ, N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,668
28.10.2022 ob 14:48
2,906
17.04.2024 ob 13:19
51,229
14.08.2024 ob 12:43
32,554
14.08.2024 ob 19:17
24,672
13.05.2021 ob 11:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close