Je to učinkovita rešitev za hujšanje ali zgolj še ena v nizu prevar?

Hujšanje, ženska z belimi hlačami in šiviljskim metrom.
Foto: Profimedia

V svetu hujšanja in prehrane se nenehno pojavljajo nove ‘čudežne’ rešitve za izgubo telesne teže. Ena izmed njih, ki je pritegnila veliko pozornosti, je glukomanan. Vodotopna prehranska vlaknina, pridobljena iz korenin rastline konjak, se pogosto pohvali kot pomoč pri hujšanju. Ali je res tako učinkovit, kot se zdi, in kakšne so morebitne pasti pri njegovi uporabi?

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je že pred časom ocenila učinkovitost glukomanana pri uravnavanju telesne mase. Čeprav so bile ugotovitve nekoliko neskladne, so nekatere študije pokazale statistično pomembno izgubo telesne teže pri udeležencih, ki so prejemali glukomanan v primerjavi s placebom. Najbolj učinkovit se je izkazal, če se je užival kot predobrok v kontekstu hipokalorične diete,” razloži prof. dr. Igor Pravst, dr. med., vodja raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje. Vendar pa je treba opozoriti, da so bile nekatere študije izvedene na majhnem številu udeležencev ali za kratek čas, kar lahko vpliva na zanesljivost rezultatov. Za zagotovitev natančnejših ugotovitev na tem področju so potrebne dodatne raziskave.

Človek ga ne more prebaviti

Glukomanan je polisaharid, ki se uvršča med vodotopne prehranske vlaknine z visoko molekulsko maso. Človeški prebavni sistem ga v tankem črevesu ne more prebaviti, a kljub temu ima pomembno vlogo v prehrani. Glukomanan najdemo v celičnih stenah gomoljev rastline Amorphophallus konjac K. Koch, ki je izviren za vzhodno Azijo, v običajnih živilih pa ga ne najdemo.

Foto: Profimedia

Glukomanan ima zanimivo lastnost, saj z vodo tvori zelo viskozne raztopine. To lahko vpliva na absorpcijo in prebavo drugih snovi, kar je še posebej pomembno za tiste, ki želijo uravnavati svojo telesno težo.

Na voljo v različnih oblikah, odvisno od predvidene uporabe:

  • Kapsule ali tablete: To je najpogostejša oblika, v kateri je na voljo glukomanan. Kapsule ali tablete so enostavne za zaužitje in jih je mogoče enostavno odmeriti. Običajno jih zaužijemo z veliko vode pred obroki.
  • Prašek: Glukomanan v prahu je še ena priljubljena oblika. Prašek se lahko doda vodi ali drugi tekočini in se zaužije pred obroki.
  • Rezanci ali riž: Ker je glukomanan izvlečen iz korenine rastline konjac, se pogosto uporablja tudi za izdelavo “konjak” nudlov ali riža, ki so zelo nizko kalorični in lahko služijo kot zamenjava za tradicionalne testenine ali riž.
  • Dodatki za živila: Glukomanan se zaradi svoje visoke sposobnosti vezave na vodo in oblikovanja gela uporablja tudi kot sredstvo za zgostitev v živilski industriji.

Kako ga pravilno uporabiti

Kljub temu je EFSA na podlagi razpoložljivih dokazov odobrila zdravstveno trditev, da glukomanan (konjak manan) ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže. “Za uporabo te trditve je potrebno, da živilo vsebuje 1 g glukomanana na količinsko določen obrok. Poleg tega je za doseganje koristnega učinka potreben dnevni vnos 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g z 1–2 kozarcema vode pred obroki, pri tem pa je treba slediti tudi energijsko omejeni prehrani,” razloži profesor.

Napačna uporaba povzroči težave!

  • Nezadostna hidracija: Glukomanan je znan po tem, da zelo narašča v velikosti, ko je v stiku z vodo. To pomeni, da če ga zaužijete brez dovolj vode, lahko glukomanan povzroči blokado v požiralniku ali črevesju, kar lahko vodi do zadušitve. Tveganje za to je bilo potrjeno v znanstvenih študijah (Chua M, et al., 2010; Keithley J, Swanson B, 2005).
  • Sočasna uporaba z zdravili: Ker glukomanan upočasni absorpcijo hranil in zdravil, ga ni priporočljivo jemati hkrati z drugimi zdravili. Če ga jemljete hkrati z zdravili, lahko to vpliva na njihovo učinkovitost. To je še posebej pomembno pri zdravilih, ki jih je treba jemati na prazen želodec ali kjer je čas absorpcije kritičen (Webb D, 1986).
  • Ljudje z določenimi zdravstvenimi stanji: Ljudje, ki imajo težave s požiranjem ali prebavljivim sistemom, naj bi se glukomanana izogibali, saj obstaja večje tveganje za blokado prebavnega trakta (Chua M, et al., 2010).
  • Nezadostna kontrola sladkorja v krvi: Glukomanan lahko vpliva na raven krvnega sladkorja, zato ga je treba jemati previdno, če imate diabetes ali če jemljete zdravila za uravnavanje krvnega sladkorja (Vuksan V, et al., 2009).
Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,720
05.10.2024 ob 14:35
399
04.10.2024 ob 07:10
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close