Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Hiv

Hiv

Pozdravljeni.

Prosim povejte mi ali je mozno, da sem s hiv okuzena od partnerja, ki pa ni vec okuzen oziroma nikoli ne bo? Torej da nima znakov in ne bo razvil bolezni?

Ne razumem, kaj bi radi vprašali??

Če je vaš partner HIV pozitiven,  je HIV pozitiven, torej okužen. Koliko pa je ob okuženosti dejansko kužen, pa je odvisno od stanja njegove imunosti, faze okužbe (bolezni) in v današnjem modernem času, od vrste in učinkovitosti zdravil, ki jih jemlje. Če zaradi okužbe jemlje zdravila, ki prisotnost virusnega bremena znižajo pod mejo zaznavanosti, se ne boste okužili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ne. Da je recimo bil okuzen pa ne ve, lahko jaz dobim? S tem, da on nikoli me zboli?

Če je partner HIV pozitiven, pa tega še ne ve, ker nima kliničnih znakov, testiral pa se ni, se, seveda, lahko okužite. Tega, ali bo zbolel, ali ne, pa ta hip ne morete vedeti, ker so ljudje lahko leta in leta brez kliničnih znakov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Razumem. Mora pa biti nujno prisotna kaka ranica ali je dovolj spolni odnos nasplosno? V vsakem primeru pa zboli oseba ali lahko le prenasa in nikoli ne zboli?

Seveda je dovolj spolni odnos, tudi oralni, če mu vi z usti izvajate oralo. Pri HIV-u je tako, da se nekateri, res zelo redki, z virusom ne morejo okužiti (zaradi genetske posebnosti), vsi ostali, ki pa se lahko okužijo, pa po določenem času tudi zbolijo (odvisno od tega, kako hitro propadajo imunske celice).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Seveda je možno, da se ne okužiš. Ob enem vaginalnem nezaščitenem spolnem odnosu je tveganje za okužbo pod 1%.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Ce si okuzen, vedno zbolis, cez par let? Ali si samo okuzen in nikoli ne zbolis?

Spoštovana, v frizerskem salonu sem se poslužila manikire. Izvajalka je pripomočke npr. škarjice za striženje obnohtne kožice po uporabi pospravila kar mazaj v etui in v predal ter pripomocke za brušenje po uporabi namestila nazaj na napravo. Je mogoce, da bi se zaradi ocitne pomanjklive higiene okuzila s HBV, HCV, HIV ipd. Hvala!

Spoštovani, vprašanje je bolj teoretične narave, ker z virusom HIV okužene osebe zdravimo z zdravili, in ne zbolijo. V kolikor z virusom HIV okuženih oseb ne zdravimo, zbolijo v obdobju vva 1 – do 10 let po okužbi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, v kolikor bi neposredno pred vami obdelovala osebo, ki ima s krvjo prenosljivo bolezen, in jo ob tem urezala, bi obstajalo tveganje, da okužbo prenese na vas. Manikirne škarjice je treba po uporabi očistiti in nato razkužiti

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

Danes sem bila na odvzemu krvi v laboratoriju, in se je sestra ki mi je jemala kri, obnasala zelo nestrokovno. Pred vbodom mi je kozo “ocistila” s suho krpico, nato se je s prstom (brez rokavic) nekajkrat dotaknila mesta kjer je žila, nato pa na tem mestu zbodla s sicer čisto iglo. Zanima me, ali je mozna okuzba s HIV, saj v tem laboratoriju med drugim opravljajo testiranje na HIV?

Spoštovani, tista “suha krpica” je bil z veliko verjetnostjo z razkužilom navlažen zloženec. Prenos HIV okužbe na opisani način ni možen.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close