Melasma na licu
Foto: Profimedia

Melazma je pogosta kronična, ponavljajoča se kožna težava, ki se kaže z rjavimi pigmentacijami na obrazu.

Posebej pogosto se pojavlja pri ženskah v reproduktivnem obdobju. Natančen vzrok melazme ni jasen, vendar vemo, da k njenemu nastanku prispevajo genetska zasnova, izpostavljanje soncu, fototip kože, hormonsko stanje in nekatera zdravila. Melazma sicer zdravju ni nevarna, vendar močno negativno vpliva na kvaliteto življenja.

Značilno se kaže z nepravilno oblikovanimi svetlo rjavo do rjavo-sivimi lisami na soncu izpostavljenih predelih kože. Lise se navadno pojavljajo simetrično na čelu, nosu, licih, nad zgornjo ustnico in v predelu brade. Po nosečnosti lahko spontano izzveni, praviloma pa se poslabša ob izpostavitvi soncu.

Pomen zaščite pred soncem

Zdravljenje melazme zaradi nepopolnega odgovora na zdravljenje ter številnih poslabšanj pogosto predstavlja velik izziv. Najboljši klinični izid navadno opazujemo s kombiniranim zdravljenjem. Uporabljamo učinkovine, ki zavirajo nastanek melanina in pospešijo obnovo kože, s kemičnimi pilingi in laserji pa pospešimo odstranjevanje melanina. Pred pričetkom zdravljenja ocenimo stopnjo in trajanje kožnih sprememb, morebitne sprožilne dejavnike ter pripravljenost sodelovati pri zdravljenju. Pri obvladovanju melazme ima ključno vlogo vsaka posameznica. V večini primerov uporabljamo večplasten pristop, ki vključuje zaščito pred soncem, belilne kreme, eksfoliante, antioksidante in postopke za obnovo kože.

Dosledna zaščita pred soncem vključuje izogibanje soncu, nošenje ustreznih oblačil in širokospektralne zaščitne kreme proti soncu. Priporoča se dnevna uporaba širokospektralnih zaščitnih krem z zaščitnim faktorjem (angl. sun protection factor – SPF) 50 ali več. Kreme je potrebno nanašati v zadostni količini zjutraj ter ponovno na dve do tri ure, v kolikor smo na prostem. Izsledki raziskav kažejo, da pri temnejši koži tudi vidna svetloba vpliva na melazmo. Kemični in mineralni filtri širokospektralnih zaščitnih krem ne nudijo ustrezne zaščite pred vidno svetlobo, pred katero najučinkoviteje zaščitijo tiste z železovim oksidom, ki je pomemben pigment v obarvani kozmetiki.

Zdravljenje

Zdravljenje prvega izbora predstavljajo belilne kreme, ki vse vsebujejo hidrokinon, na voljo pa so tudi nehidrokinonske belilne kreme z učinkovinami, kot so azelainska kislina, kojična kislina, niacinamin ali cisteamin. Zdravljenje drugega izbora predstavljajo kemični pilingi, kot so glikolni ali piling drugih alfa hidroksi kislin, salicilni, Jessnerjev ali piling triklorocetne kisline. Potrebno jih je ponavljati večkrat v intervalu na dva do štiri tedne. Zdravljenje tretjega izbora predstavljajo laserji in svetlobne terapije, primerne pa so za tiste posameznice, pri katerih topikalno zdravljenje in kemični pilingi niso bili zadostno učinkoviti.

Preprečevanje ponovitve

Po zaključenem aktivnem zdravljenju je ključnega pomena vzdrževalno zdravljenje in preprečitev ponovitve z dosledno uporabo širokospektralnih zaščitnih krem proti soncu ter zaščitnih krem proti vidni svetlobi ter nehidrokinonskimi belilnimi kremami. Kljub opisanemu pristopu pa so ponovitve zelo pogoste in zahtevajo aktivno zdravljenje.

Več novic

New Report

Close