Palpitacij se je rešila sama: “Štirje kardiologi, pa mi tega nihče od njih ni predlagal”

I. K., 06. junij 2023
Kardiologija

Na YouTube našla rešitev za težavo, s katero se je borila več let.

“Morda bi bilo koristno, da na to možnost opozorite svoje bralce,” pravi naša bralka, ki je skoraj šest let trpela zaradi palpitacij (močnega utripanja srca), rešitev zase pa je našla na YouTubu …

“Težave so prihajale in odhajale. Včasih sem imela občutek, da se mi zaradi močnega utripanja srca premika celo telo. Najhuje je bilo zvečer, čez dan se človek zamoti. Osebni zdravnik mi je dal dvakrat pregledati ščitnico, nato pa me napotil h kardiologu. Ta je naredil elektrokardiogram in priporočil holter. Dobila sem ga dvakrat, dvakrat so opravili tudi ultrazvok srca, enkrat sem bila na obremenitvenem testu, preverili so tudi žile. Našli niso nič. Skupaj so me pregledali štirje kardiologi … Eden od njih je krivil astmo, eden menopavzo, ker sem stara nad 40 let. S tem se nisem mogla sprijazniti,” nam je zaupala.

Do rešitve zase je prišla sama. Na YouTube je naletela na video z naslovom ‘Zdravilo št. 1 za srčne palpitacije’, ki je govoril o pomanjkanju magnezija. “Takrat se mi je posvetilo. Večkrat na leto po kakšen mesec uživam dodatke z magnezijem, saj imam težave s pomanjkanjem tega minerala, ki se kažejo s trzanjem vek. Začela sem razmišljati in ugotovila, da so se zadnje palpitacije pojavile nekaj dni po tem, ko sem prenehala z zadnjo kuro. Spet sem začela jemati magnezij 400 in dva dni pozneje so se težave znatno zmanjšale, po štirih, petih dneh jemanja pa izginile,” pravi 44-letnica, ki je zdaj že več tednov brez težav.

Zakaj pomanjkanje magnezija lahko povzroča palpitacije

Foto: Profimedia

“Magnezij je za naše telo zelo pomemben mineral, saj podpira delovanje encimov, sodeluje v procesu nastajanja in porabe energije, pomemben je za gradnjo in razgradnjo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin ter je vključen v delovanje živčevja, srca, žilja, reproduktivnih organov, sečil in veziv. Magnezij se v telesu nahaja v kosteh, skeletnih mišicah in v srčni mišici. Magnezij skupaj s kalijem in kalcijem omogoča, da se živčni impulzi nemoteno prenašajo, in hkrati skrbi za sproščanje srčne mišice. Na ta način uravnava delovanje srca. Iz tega razloga lahko pomanjkanje magnezija vpliva na razvoj funkcionalnih motenj v delovanju srca, saj če ni dovolj magnezija, se ne more znižati dražljaj mišičnih celic. Zaradi pomanjkanja magnezija lahko nastane nereden srčni utrip (aritmija), pospešen srčni utrip (tahikardija) ali pa človek občuti preskakovanje srčnega ritma (prezgodnji utripi) ter ima težave s krvnim tlakom,” o pomenu magnezija za srce pove Jasna Jukić Petrovčič, prof. zdr. vzg., vodja Posvetovalnice za srce v okviru Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ta mesec vabi na brezplačne meritve trigliceridov in merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa, saturacije, brezplačno pa bodo izvajali tudi EKG-preiskave.

Za pravilno delovanje našega telesa sta sicer pomembna tudi kalij in kalcij. “Njuno pomanjkanje prav tako lahko povzroči motnje srčnega ritma in ostale težave s srcem in ožiljem (npr. težave s krvnim tlakom, prepočasnim srčnim utripom …),” še pravi naša sogovornica.

Koliko magnezija potrebujemo, je odvisno od starosti, spola, prehrane oziroma diete, telesne aktivnosti in pridruženih bolezni, na splošno pa velja, da človek potrebuje od 300 do 400 mg magnezija dnevno.

Na trgu je prava poplava različnih oblik magnezija. Katero izbrati? “Veliko bolje se absorbira magnezij v obliki magnezijevega citrata. Lahko se hkrati jemlje tudi vitamin B2, saj se njuno delovanje dopolnjuje,” svetuje Jukić Petrovčič.

Simptomi pomanjkanja magnezija

  • trzanje, zlasti v obraznih mišicah
  • mišični krči
  • šibkost in izčrpanost
  • slabost in bruhanje
  • spremembe v osebnosti
  • tresenje
  • zaprtje
  • spremembe v srčnem ritmu

Palpitacije lahko nastanejo zaradi različnih dejavnikov, med drugim zaradi stresa, kofeina, vina, nekaterih zdravil, pretirane telovadbe, hipertiroidizma, prehrane (alergije, občutljivosti na določeno hrano) … Poiščite nujno zdravniško pomoč, če poleg srčnih palpitacij občutite še nelagodje ali bolečine v prsnem košu, kratko sapo, vrtoglavico ali hudo omotico. Prav tako se posvetujte z zdravnikom, če palpitacije postajajo močnejše ali imate še druge težave s srcem.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,022
10.07.2024 ob 09:38
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close