Te živali ‘odganjajo’ alergije na hrano

N.M., 08. junij 2023
AktualnoAlergije
alergijsko testiranje, alergije, testiranje
Foto: Profimedia.

V vrtcih in šolah skorajda ni razreda z otrokom, ki ne bi imel vsaj ene alergije. A nova študija nakazuje, da je ‘rešitev’ do manj alergij prav v domačih živalih. Nekaj od njih boste lahko spoznali tudi na prihajajočem Festivalu za ljubitelje živali.

Nova japonska raziskava je pokazala, da je izpostavljenost notranjim mačkam in psom, ko je bil otrok še v maternici ali bil v njihovi družbi v zgodnjem otroštvu, pomenila manj primerov alergij na hrano.

Otroci, ki so bili izpostavljeni notranjim mačkam, so imeli manjšo verjetnost, da bodo razvili alergije na sojo, pšenico in jajca.

Pri otrocih, ki so bili izpostavljeni psom, je bilo manj verjetno, da bodo imeli alergije na oreščke, jajca in mleko.

Japonska študija, v katero je bilo vključenih 65.000 otrok, je bila ta mesec objavljena v publikaciji PLOS One in je ena od več študij, ki so preučevale vpliv živali v otroštvu na razvoj alergij v kasnejšem obdobju.

“Higienska hipoteza”

Ugotovitve študije je mogoče pripisati “higienski hipotezi”, je za spletni portal WebMD spomnil dr. Jonathan Tam, medicinski direktor Goresovega družinskega centra za alergije v otroški bolnišnici Los Angeles.

“V preteklosti se je izkazalo, da je tveganje za alergije, kot je seneni nahod, manjše glede na število bratov in sester ter izpostavljenost otroka življenju na kmetiji – tako se je rodila “higienska hipoteza,” je pojasnil.

Po higienski hipotezi naj bi bil vzrok za nastanek alergije to, da je bil imunski sistem dojenčka oziroma malega otroka v času njegovega dozorevanja premalo izpostavljen različnim tujim snovem in tako ni uspel razviti tolerance do njih.

Japonska študija je v skladu s to hipotezo, saj lahko bivanje v bližini domačih hišnih ljubljenčkov v maternici ali zgodnjem otroštvu povzroči manj primerov alergij, ko otrok raste, mu je pritrdil dr. Sebastian Lighvani, alergolog v bolnišnici Lenox Hill v New Yorku.

“Izpostavljenost hišnim ljubljenčkom v maternici ali v zgodnjem otroštvu spremeni mikrobiom dojenčkov in mater na pozitiven način, kar nato spodbuja imunsko toleranco na alergene in ne razvoj preobčutljivosti za alergije na hrano.”

dr. Sebastian Lighvani, alergolog

Pretekle študije so pokazale, da so imeli otroci, ki so odraščali na kmetiji, manj primerov alergij kot tisti v mestnih območjih. Zato so lahko otroci, ki odraščajo v ‘higieničnem’ okolju z manj izpostavljenosti hišnim ljubljenčkom, v odrasli dobi večje tveganje za alergije, jima pritrdil dr. Juris A. Grasis, docent na Fakulteti za naravoslovje na Kalifornijski Univerzi, Merced.

Za ljubitelje hišnih ljubljenčkov je japonska študija izjemno spodbudna, meni Grasis. In prihaja najboljši del, pravi: Ni vam treba živeti na kmetiji ali na podeželju, da bi dosegli te koristi za zdravje. Če si hišni ljubljenček deli notranji prostor z vašim dojenčkom, bo povsem v redu.

Vabljeni to soboto v Novo Gorico na Festival za ljubitelje živali, kjer boste lahko spoznali mnogo vrst omenjenih živali. Zraven pa še alpake, konje, kače, papagaje, otroci pa se bodo zabavali na delavnicah in na lovu na zaklad, kjer tudi Med.Over.Net podarja zdravju prijazne nagrade. Se vidimo v soboto od 10.00 dalje na Trgu Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici. Več informacij tuDogodek je brezplačen in dobrodelen.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close