Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Melanom

Melanom

    Pozdravljeni, pred kratkim so mi delali ekcizijo na noznem palcu. Ugotovljen melanom in situ. Cez dober mesec pa reekcizija za povecanje varnostnega roba. Mikroskopski opis: iz kolickov gliblji HE in tudi imunohistokemicna barvanja na SOX10 in PRAME. Diagnoza: podrocje nohta z okolno kozo, ni natancnejse oznake struktur, ki so zajete (prst na nogi, re-ekcizija). Stanje po ekciziji melanoma in situ nohtnega matriksa – rezidualni melanom in situ, ki zariscno sega v stranski kirurski rob, vkljucno s kozo v obrobju. Zanima me razlaga izvida oz. kaj lahko pricakujem na OI? Naj se dodam, da je bila sprememba na nohtu priblizno 5 let (zadnje leto ali dve se je pigmentacija spreminjala)

Najlepsa hvala za ralago HP izvida.

Pozdrav!

Malo nejasnosti: ali je izvid histologije- druge- da melanom sega žariščno v stranski rob. Ali je to prvi izvid?

Melanom in situ je izrezan pravi čas,  nima mestastaz, je izvid, ki pomeni, da je bilo pravi čas odstranjeno.

Vedno pa se melanom reže še enkrat z večjim varnostnim robom.
Če je ta drugi izvid – da ni znakov za melanom, potem je s tem terapija zaključena.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550
    Spoštovani dr Kralj! Prvi HP je ugotovljen melanom in situ, potem je bila reekcizija (kirurg ni odstranil vsega kot bi moral) – mikroskopski opis HP: vretenast izrez akralne koze, neorientiran, velikosti 22×8 mm, debeline do 5 mm. Na povrsini poteka pooperativna verjetno se dokaj sveza brazgotina (se od prve ekcizije). Precno A1-A4 skrajna konca, A2-A4 zaporedni rezini skupaj. Pod A5 damo loceno poslan koscek belkastega neorientabilnega tkiva velikosti 6x4x1-2 mm.

Mikroskopski opis: iz kolickov globlji HE in tudi imunohistokemicna barvanja na SOX10 in PRAME.

Diagnoza: sem prepisala v prejsnjem sporocilu.

 

Zahvaljujem se za Vas odgovor.

Pozdrav!

s  tem je terapija zaključena. Res je, da je bil prvič melanom do roba, res pa je, da se melanom vedno reže še enkrat s tem varnostnim robom.

Sedaj se svetujejo kontrole znamenj na pol leta 2 leti, kasneje pa enkrat letno.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close