Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Slabši sluh

Slabši sluh

Spoštovani!

Zaradi bolečin v sinusih (večkrat zaporedoma prehladi in gnojno v sinusih) sem bila na orl pregledu.

Za sinuse sem dobila sprej Nasonex, ki ga moram uporabljati 3 mesece.

Zdravnici sem omenila, da opažam malce slabši sluh na levo uho in da imam rahel tinitus, zato me je poslala tudi na merjenje sluha.

Rezultati:

ADG. desno klin pri 4000 Hz do 35 dB, ostale frekvence v mejah normale. Levo do 2000 Hz

normalen sluh, nato klin do 55 dB pri 6000 Hz.

Lok. šuma. levo pri 3000 Hz 25 dB šum.

Timpanogram obojestransko nizek tip A

 

Zdravnica je zaključila, da trenutno še ne potrebujem slušnega aparata.
Potem, ko sem razmišljala o temu pa me je zaskrbelo ali so rezultati res tako zelo slabi?

Torej zaenkrat še ne potrebujem slušnega aparata, ampak ga bom pa glede na zaključek čez par let potrebovala, glede na to da se sluh kvečjemu slabša z leti in ne izboljšuje.
Mi torej grozi prezgodnja naglušnost?
Kako se sluh slabša z leti? Počasi ali hitro napreduje ali ni pravila? Bom slušni aparat dobila v roku nekaj let ali lahko šele čez 30 let?

Stara sem 41 let in me sedaj zelo skrbi kdaj bom oglušela.

Februarja sem opravila tudi MRI glave in je pisalo, blago zadebeljena sluznica obeh mastoidov ter blago zadebeljena sluznica obnosnih votlin.

Kaj bi to točno pomenilo?

 

Najlepša hvala za odgovor!

Spostovani,

Mislim da odgovora ni objavilo zato vas vljudno prosim za odgovor.

Ze vnaprej se lepo zahvaljujem.

Pozdravljeni,

omenjate več zaporednih prehladov z gnojnim izcedkom – točno to je tudi pokazal MRI – postvirusno zadebelejno sluznico v sinusih in mastoidih. Take težave trajajo še nejmanj 3 mesece po preboleli virusni okužbi dihal. Nasonex je ustrezno zdravilo. Hkrati ste lahko pomirjeni, da nimate nobenih nepravilnosti notranjih ušes ali slušnih / ravnotežnih živcev, saj tega MRI ne opisuje.

Najprej naj vas potolažim, da ne kaže, da bi oglušeli. Glede na vaše navedbe, kakšen sluh so vam izmerili, je razvidna poškodba sluha zaradi izpostavljenosti močnim zvokom, ropotu itd. Imate že blago naglušnost obojestransko. Močan hrup (npr. diskoteka, poslušanje glasbe preko slušalk, uporaba walkmana, obiskovanje koncertov, delo v hrupnem okolju strojev brez uporabe zaščite za ušesa, eksplozija pred ušesom,…) povzročijo poslabšanje sluha pri frekvenci 4.000 Hz ali 6.000 Hz. Enako poškodbo čutnic lahko naredi tudi hudo vnetje ušesa (virusno ali bakterijsko). Tako okvaro čutnic praviloma spremlja tinitus, ki je rezultat aktivnosti zunanjih čutnic. Nemogoče je napoveadti, kdaj boste potrebovali slušni aparat. V starosti 80 let ga potrebuje polovica ljudi.

Starostna izguba sluha se pokaže s slabšim sluhom pri 8.000 Hz, česar ne navajate.

Poskrbite za dobro zaščito pred hrupom, glasnimi zvoki itd.

Lp,

 

 

 

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close