Ljubezenski odnos s tako osebo ima lahko na vas tak učinek kot vojno nasilje

PTSM
Foto: Profimedia.

Če ste bili v razmerju z narcistom, zlasti takim z visoko izraženimi grandioznimi lastnostmi, imate večjo možnost, da trpite za simptomi posttravmatske stresne motnje (PTSD), je pokazala harvardska študija.

Posttravmatsko stresno motnjo običajno povezujemo z vojaki ali žrtvami vojnega nasilja. A kot je pokazala raziskava, objavljena v publikaciji Personality and Individual Differencis, lahko simptome te motnje občutijo tudi osebe, ki so bile ‘žrtev narcisističnega nasilja’.

Za kaj gre? “PTSD je intenzivna anksiozna reakcija, ki je posledica preživetja izjemno hudega dogodka, travme. Ob tem je bila oseba močno prestrašena, doživela je občutke nemoči ali je bila v šoku. PTSD se lahko pojavi v obliki akutne motnje kmalu po travmi, lahko pa tudi z zakasnitvijo, celo po več kot šestih mesecih,” pojasnjujejo v Zdravstvenem domu Ljubljana (ZDL).

Simptomi so pogosti, ponavljajoči spomini na stresni dogodek, ponavljajoče sanjanje o stresnem dogodku, »flash back« / vsiljivi spomini, težave z zbranostjo, koncentracijo, razdražljivost, izbruhi jeze, nezmožnost priklica pomembnih podrobnosti v zvezi z dogodkom, težave s spanjem, občutki krivde zaradi nastalega stresnega dogodka, lahko so tudi telesni, na primer glavobol, vrtoglavica, bledost, pretirano potenje, omedlevica, senzacije srčnega ritma, tesnobnost, stres, napetost, naštevajo. Več o simptomih si lahko preberete na spletni strani ZDL.

Poplava zgodb, izkušenj …

Medtem ko se vedno več govori in piše o toksičnih odnosih z narcisi, tudi naš forum o odnosih z njimi polnijo zapisi zgodb in izkušenj z njimi, je tudi vedno več raziskav, v katerih avtorji vedno znova ugotavljajo, kako zelo škodljiv za medosebne odnose in (duševno) zdravje je odnos z osebami, ki kažejo narcisistične lastnosti.

Harvardska študija, ki jo je leta 2022 med 1.294 udeleženci izvedla Shahida Arabi, sicer poznana avtorica več knjižnih uspešnic o odnosih z narcisi, je prva večja študija, ki se je osredotočala na povezavo med narcističnimi lastnostmi partnerja, s katerim so bile osebe v odnosu, in simptomi PTSM.

Predvsem tehnike manipulacije, ki se jih poslužujejo narcisi, kot so vdor, izogibanje in absurdiranje so bili pomembni napovedolaci razvoja simptomov PTSM. Več o tehnikah, ki jih uporabljajo narcisi, si lahko preberete v tem članku.

Kako prepoznate, da ste v odnosu z narcisom? Med njihovimi lastnostmi so pomanjkanje empatije, pretiran občutek upravičenosti, veličastne fantazije, patološka zavist in izkoriščanje drugih. Več o tem ter posledicah je za naš medij pisala tudi Aleksandra Kocmut, ki se pri nas poglobljeno ukvarja s tem področjem.

Ste se prepoznali v simptomih PTSM?

“Pomembno je hitro ukrepanje. Najbolje je, da se obravnava začne takoj po travmi, saj so tako pričakovani učinki največji,” poudarjajo na ZDL.

Več o pomoči, konkretno, kako prekiniti toksična razmerja in oditi, smo pisali v tem članku.

Ima kdo od vaših bližnjih značajske lastnosti (npr. čustveno izsiljevanje), ki bi jih lahko uvrstili k značilnostim narcistične osebnostne motnje? Vprašajte za pomoč na tem forumu. Tu že najdete tudi vprašanja ljudi, ki opisujejo svoje zgodbe in izkušnje.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,041
30.03.2024 ob 10:27
58,774
12.07.2024 ob 23:53
16,245
14.07.2024 ob 18:05
3,412
23.10.2018 ob 17:35
Preberi več

Več novic

New Report

Close