Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija CT obnosnih votlin

CT obnosnih votlin

Pozdravljeni, prilagam izvid CT-ja in bi prosil se drugo mnenje, doktor je rekel da ni nič strašnega.

Minimalne difuzne zadebelitve sluznice so v sfenoidnem sinusu, sfenoetmoidna recesusa neprehodna, ter v etmoidnem sinusu.

V nosu je sluznica zadebeljena le ob pretinu, hipertroficna, izrazito v sprednjih 2/3. Polipov ni. Medijalno polozeni srednji skoljki sta z njim v stiku. Pretin ke anteriorno v desno ukrivljen, nalega na desno stranico piramide, je v sluznicnem stiku z desno in levo spodnjo skoljko. Posteriorneje Hoani prehodni, epifarinks v mejah normalnega. Srednji usesi, mastoida prezraceni. Orbiti orientacijsko bp. Velika arahnoidna cista levo temporopolarno in medijalno.

Mnenje:hipertrofična sluznica nosnega pretina, dsn s kristo levo, minimalne spremembe v etmoidnem in sfenoidnem sinusu. Izvid je bil 17.3.2023

Doktorji so rekli da to ni nic hudega, ampak jaz imam se vedno vsak dan glavobole in dosti casa neprehodno eno nosnico. Imam tudi tezave z spanjem. Prosil bi ce imate kaksno resitev ker to trpim ze nekje 2 meseca in je zelo tezko s tem ziveti.

Pozdravljeni,

hvala za natančen opis CT slik. Imate ukrivljen nosni pretin, ki dela na obeh straneh kontaktne točke s spodnjima nosnim aškoljkama. Zadebeljena sluznica v centralnem delu nosu (na nosnem septumu in školjkah) pomeni zelo verjeten alergijski rinitis – imunski odziv in vnetje v nosu (tudi če so kožnio vbodni testi negativni).

Ali ste poskusili z uporabo nosnih glukokortikoidov – pomagajo pri alergijskem rinitisu?

Dihanje skozi nos lahko izboljšamo z operacijo – septoplastiko in radiofrekvnečno mukotomijo (skrčitev) spodnjih nosnih školjk. Na ta način bo tudi zdravljenje z nsonim glukokortikoidom bolj uspešno, saj bo lažje prišel tudi v globino nosu. Morda bi odpravili glavobole, če odstranimo kontaktne točke v nosu. Vendar ni zagotovila, da se bodo glavoboli res prenehali. Tudi alergije z operacijo seveda ne odpravimo.

Vsekakor vam priporočam še endoskopijo nosu in posvet pri ORL glede kirurškega zdravljenja za izboljšanje prehodnosti nosu.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Prvo najlepša hvala za odgovor.

Sedaj ne razumem kaj so točno nosni glukokortikoidi?

Če še to nebo pomagalo, seveda bo potreben ponovni obisk ORL-ja, ker na žalost drugače nebo šlo.

Hvala še enkrat za odgovor.

Lep pozdrav

Nosni glukokortikoidi so kortikosteroidna zdravila, ki imajo najmočnejši protivnetni učinek. Odmašijo nos, zmanjšajo tudi izcedek (ne pa toliko srbenja , kihanja, srbenja oči). Učinkujejo v nekaj urah, maksimalni učinek je v 14 dneh. Dobijo se na recept, pa tudi brez recepta.

Obstaja še kombinirano pršilo nosnega glukokortikoida in nosnega antihistaminika, ima hiter in močan učinek na alergijski rinitis. Je na recept.

Lp,

Lp,

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close