Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja ADHD Medikinet in stranski učinki

ADHD Medikinet in stranski učinki

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem bila diagnosticirana z adhd (stara sem 33 let), in trenutno jemljem zdravilo Medikinet cr (10mg). Zdravilo jemljem malo več kot en teden, in ko sem bila nazadnje pri zdravniku, sem imela zelo visok krvni pritisk (v bolnici je nihal med 135/98 in 150/98). Pritiska sicer že dolgo nisem merila, ampak sem imela načeloma vedno normalnega. Zdaj opažam tudi, da se mi po cel dan vrti in mi je slabo. Psihiatrinjo sem obvestila o pritisku, a pravi, da je visok verjetno zato, ker sem zdaj 5 dni morala jemati tudi močne antibiotike. Problem je, da je bil pritisk izmerjen med tem, ko so mi vbrizgali antibiotik prvič, in mislim, da ni visok zaradi kombinacije zdravil.

Psihiatrinja pravi, da naj počakam še en teden (ker sem zdaj prenehala z antibiotiki) in vidim po tem, kako bo s pritiskom. Skrbi me, da ne bi v tem času prišlo do kakšnih trajnih posledic.

Zdravilo mi načeloma pomaga s koncentracijo in opazila sem tudi izboljšanje s socialno anksioznostjo in živčnostjo,l.

Mi lahko svetujete, če bi bilo bolje prenehati jemati zdravilo, morda poskusiti kakšno drugo, ali res počakati še kak teden?

Hvala in lp

Pozdravljeni,

visok krvni pritisk je pogost stranski učinek metilfenidata (Medikinet). Torej, povsem možno je, da je višji pritisk posledica jemanja tega zdravila in ne interakcije med zdravili. Kljub temu, vrednosti ki jih navajate niso nevarne na kratek rok zato zdravila ni treba takoj prenehati jemati. Na dolgi rok pa takšne vrednosti niso v redu in če bo pritisk tudi po parih tednih tako visok, bo potrebno zdravilo ukiniti.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close