Slovenci in njihovi hladilniki: večina dela nevarno napako!

hladilnik živila
Foto: Profimedia

Če ste kot večina Slovencev, potem ne veste, kakšna pa je temperatura v vašem hladilniku. Pa bi morali, kot tudi, katera je ustrezna za zagotavljanje varnosti živil.

Temperatura v hladilniku je ena najbolj spregledanih in zato tudi problematičnih področij, ki povečuje tveganje za izbruhe okužb in zastrupitev s hrano v domačih gospodinjstvih, vedno znova razkrivajo raziskave in meritve.

Ne le Slovenci, tudi drugod po svetu potrošniki pogosto ne vedo, katera temperatura je ustrezna oz. ne poznajo aktualne temperature v njihovem domačem hladilniku, opozarjajo na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si.

V hladilnih je temperatura previsoka

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), tako kot Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), svetujejo, da naj bodo živila v domačem hladilniku hranjena pri ≤ 5 °C.

To je terorija, kaj pa praksa Slovencev? Žal, drugačna.

Rezultati raziskave v slovenskem prostoru, avtorjev Andreja Ovce, Tine Škufca in Mojce Jevšnik, v katero je bilo po metodi snežne kepe zajetih 50 gospodinjstev oziroma njihovih hladilnikov, so pokazali, da je povprečna središčna temperatura 24 urnih meritev vseh hladilnikov, ki so bili zajeti v raziskavo, znašala 5,95°C.

Od tega je 20 % hladilnikov zagotavljalo 24-urno povprečno središčno temperaturo testnega izdelka pod 4 °C, 30 % med 4 in 6 °C ter kar 50 % nad 6 °C.

Poleg temperature pomembna tudi zasedenost

Podrobnejša analiza rezultatov je še razkrila, da imajo starost, tip in zasedenost hladilnika opazen, vendar ne statistično pomemben vpliv na središčno temperaturo testnega izdelka. To nakazuje, da je nastavitev termostata oziroma stopnje hlajenja eden ključih dejavnikov, ki vpliva na temperaturo zraka in posledično izdelkov v hladilniku, še ugotavljajo avtorji.

Vendar mora za to potrošnik poznati ustrezno temperaturo hlajenja in imeti informacijo o aktualni temperaturi zraka v hladilniku. A, kot še povzemajo na Prehrana.si, podatki raziskave kažejo, da je bilo z vgrajenim prikazovalnikom temperature opremljenih zgolj 16 % hladilnikov, medtem ko v nobenem od hladilnikov ni bilo kontrolnega termometra, na podlagi katerega bi potrošnik lahko zaznal aktualno temperaturo zraka.

Porazdelitev hrane znotraj hladilnika je bila povezana predvsem z njegovo zasedenostjo. V zelo zasedenih in prezasedenih hladilnikih so avtorji glede na meritve zaznali večje tveganje za navzkrižno onesnaženje živil. Poleg tega pa so izdelki v prezasedenih hladilnikih tudi onemogočali učinkovito kroženje zraka znotraj hladilnika.

Previsoke temperature v hladilniku, nesistematično razporejanje hrane in na drugi strani neustrezno čiščenje hladilnika torej omogočajo ugodne pogoje za rast potencialno prisotnih patogenih mikroorganizmov in posledično tveganje za okužbe s hrano.

Avtor
Piše

N.M.

Več novic

New Report

Close