Nastajajoča nova epidemija

Vnetje srčne mišice, miokarditis
Foto: Profimedia

Vztrajajoči simptomi po preboleli okužbi covida-19, tako imenovani dolgi covid, so nastajajoča nova epidemija.

“Če so bili zdravstveni sistemi sprva obremenjeni zaradi obravnave akutne bolezni, je zdaj poseben izziv obravnava vztrajajočih simptomov po preboleli okužbi,” pravi specialistka družinske medicine doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med. Poudarila je, da simptomov dolgega covida ne gre podcenjevati, saj nekateri lahko nakazujejo resne zaplete. “Najpogostejši simptomi dolgega covida so psihični, respiratorni in srčno-žilni. Eden bolj zaskrbljujočih pa je pljučna embolija, ki lahko vodi v pljučno hipertenzijo, kar je resno zdravstveno stanje.

Psihični simptomi

Glede na literaturo, naj bi imela do šest mesecev po preboleli okužbi psihične simptome kar tretjina bolnikov: predvsem dolgotrajno anksioznost, depresijo in posttravmatsko stresno motnjo. Sicer pa so zelo pogosti še nespečnost, kognitivne motnje (možganska megla), občutki osamljenosti in izoliranosti, stres.

Respiratorni simptomi

Po besedah dr. Nene Kopčavar Guček v ambulanti družinske medicine bolniki po prebolelem covidu pogosto poročajo o kašlju in zadihanosti. Kot je še povedala, so Nizozemski raziskovalci ugotovili, da je imelo tri mesece po okužbi normalen CT pljuč le devet odstotkov, ki so bili zaradi covida hospitalizirani.

Srčno-žilni zapleti

Ena raziskava je pokazala, da je imelo 71 dni po postavitvi diagnoze kar 60 odstotkov zaradi covida-19 hospitaliziranih bolnikov še prisotno vnetje srčne mišice (vnetje miokarda). Med vsemi bolniki, ki so bili zaradi covida hospitalizirani, je imelo 20 odstotkov bolnikov sprva neprepoznano klinično pomembno prizadetost srca.

“Srčno-žilni zapleti po prebolelem covidu so sicer pogostejši pri bolnikih z že obstoječo srčno-žilno boleznijo, vendar se pojavijo tudi pri osebah, ki predhodno niso imele nobene srčno-žilne bolezni,” je opozorila dr. Nena Kopčavar Guček. Dodala je, da si po zaradi covidne okužbe povzročenem miokarditisu v celoti opomore le polovica bolnikov, 25 odstotkov bolnikov razvije kronično bolezen srca (kronična sistolna funkcija), 25 odstotkov bolnikov pa potrebuje zahtevno zdravljenje, nekateri celo transplantacijo srca.

V sklopu dolgega covida se lahko pojavijo številni in raznoliki simptomi: zmanjšana zmogljivost, bolečine v mišicah in prsnem košu, utrujenost, glavoboli, bruhanje, slabost in kožni izpuščaji.

Doc. Dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med.
Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,022
10.07.2024 ob 09:38
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close