Ponovno pogrevanje špinače je rakotvorno: resnica ali mit?

Foto: Profimedia

Nekateri špinačo, ki je prejšnji dan niso pojedli, pogrejejo in z užitkom pojedo, spet drugi jo raje zavržejo, saj naj bi ponovno pogreta špinača vsebovala rakotvorne spojine. Kdo dela prav?

Nesporno je naslednje: špinača je zdravo živilo, predvsem pa eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg njega se ponaša še z vsebnostmi vitamina C, E, beta-karotenom ter mineraloma manganom in cinkom.

Vsebuje tudi več deset različnih vrst flavonoidov in je bogata s karotenoidi. Obiji imajo protivnetne učinke in prispevajo k zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ki je povezan z boleznimi srca in ožilja.

Prava bomba zdravja. A kaj se zgodi, če jo pogrejemo? Nam res lahko škoduje?

Problem so nitrati

“Špinača je zelo hranljiva, vendar se moramo izogibati ponovnemu segrevanju. Ne smemo je ponovno pogreti, ker vsebuje veliko nitratov, ki se ob ponovnem segrevanju pretvorijo v rakotvorne nitrite,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

Ste vedeli, da podobno velja tudi za peso? Ker je bogata z nitrati, je tako kot špinače ne smemo pogrevati. Bolje je, da jo jemo hladno.

NIJZ

Kako jo lahko uživamo varno?

“Špinača je živilo, ki vsebuje veliko dušičnih snovi in je močno izpostavljeno oksidaciji, kjer se med drugim tudi nitriti pretvarjajo v zdravju škodljive nitrate. To lahko zmanjšamo na način, da špinačo po obiranju toplotno obdelamo (zamrznemo ali skuhamo), kar upoštevajo tudi v industriji. Pogosto se jo pred zamrzovanjem blanšira kar zmanjša aktivnost encimov in posledično oksidacijo,” pa pišejo na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si.

O negativnem učinku na zdravje bi govorili predvsem takrat, ko bi se neustrezno pogreta špinača pojavljala na našem krožniku pogosto in dlje časa.

Prehrana.si
Avtor
Piše

N.M.

Več novic

New Report

Close