K zdravniku ali v lekarno kar z osebno izkaznico: tako je to v praksi

Z aprilom je biometrična osebna izkaznica postala uporabna tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja. Preverili smo, kako se je izkazala v praksi.

S 1. aprilom je nova, biometrična osebna izkaznica postala uporabna tako kot kartica zdravstvenega zavarovanja. Gre za del programov digitalizacije in strategije ministrstva za zdravje, ki naj bi po pričakovanjih v prihodnjih dveh letih prevetrila zdravstveni sistem in po mnenju ministra Danijela Bešiča Loredana vodila v bolj “vzdržen zdravstveni sistem in boljšo skrb za bolnike“.

Po novem lahko k zdravniku ali v lekarno teoretično odidete kar z novo osebno izkaznico, vendar Lekarniška zbornica Slovenije priporoča, da vseeno s seboj še vedno prinesete tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.

“Izvajalci v zdravstvu uporabljajo zelo različne tehnične rešitve in se težave z uporabo biometrične osebne izkaznice lahko pojavijo.”

Lekarniška zbornica Slovenije

Praksa: zaenkrat so taki pacienti redkost

Primeri, da bi pacient prišel v naše zdravstvene domov samo z osebno izkaznico, so redki, so nam zaupali v Zdravstvenem domu Ljubljana (ZDL).

“Pri osebah, ki pridejo brez kartice kartice zdravstvenega zavarovanja (KZZ), tako ocenimo ali je mogoče dostopati do pacientovih podatkov brez uporabe KZZ na podlagi Pravilnika o kartici zdravstvenega zavarovanja, profesionalni kartici in pooblastilih za branje in zapisovanje podatkov v zalednem sistemu,” pojasnjujejo.

“Brez kartice zdravstvenega zavarovanja je namreč mogoč dostop do podatkov samo v izjemnih primerih, na primer takrat, ko kartica ne deluje ali ko se zavarovana oseba namesto s kartico izkazuje z začasnim pisnim potrdilom ali ko gre za nujno medicinsko pomoč.”

ZDL

Bodo osebne izkaznice nadomestile zdravstvene kartice?

Vsak se zaenkrat lahko sam odloči, ali bo uporabljal osebno izkaznico ali kartico zdravstvenega zavarovanja, saj slednja ostaja v uporabi. Ob tem se za otroke do 12. leta starosti še vedno uporablja le kartica zdravstvenega zavarovanja.

“Obe kartici vzemite s sabo ob obisku lekarne in drugih izvajalcev v zdravstvu. Ta vam bo povedal, ali je pri njih že mogoča uporaba biometrične osebne izkaznice.”

Katja Gombač Aver, direktorica Obalnih lekarn Koper
Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close