To je najslabša stvar, ki jo lahko zjutraj pojeste

I. K., 31. marec 2023
Prehrana
Foto: Profimedia

Temu priljubljenemu sadežu se zjutraj raje odpovejte.

Banane so okusne in zdrave. Lahko jih zmešamo z jogurtom, odlične so tudi v kombinaciji s kosmiči, zato se v mnogih gospodinjstvih na mizi znajdejo že zjutraj. Britanski strokovnjak za prehrano dr. Daryl Gioffre pravi, da je to velika napaka. Za portal Byrdie je povedal: “Banane so najslabša stvar, ki jo lahko pojeste za zajtrk.”

Za to obstajajo trije vzroki.

  1. Visoka vsebnost sladkorja
    Banane spadajo med sadeže, ki vsebujejo veliko sladkorja, zato se raven sladkorja v krvi po zaužitju hitro dvigne. Na žalost tudi hitro pade. Nizka raven sladkorja v krvi pa povzroča napade lakote. Če se ti pojavijo že kmalu po zajtrku, bo raven sladkorja v krvi nihala ves dan, kar vodi v začaran krog.
  2. Utrujenost in slabša koncentracija
    Zaradi nizke ravni sladkorja v krvi smo bolj utrujeni in se slabše osredotočamo.
  3. Zakisanost
    Sladkor v banani se med prebavo pretvori v alkohol. Pri tem nastajajo kisline, ki lahko povzročijo vnetje in obremenijo organizem. Posledično se lahko razvijejo bolezni, kot sta osteoartritis in putika.

Kdaj jesti banane?

Bananam, ki so bogat vir kalija, magnezija in vitamina B6, pa se ni treba popolnoma odpovedati. Negativnemu učinku se lahko s pravo kombinacijo izognemo. Jejte jih z zdravimi maščobami, zelišči in začimbami. Ti lahko nevtralizirajo kislino in podpirajo presnovo. Če banano potresete z nekaj cimeta ali jih zaužijete z arašidi, bo še boljšega okusa. Sicer pa je njihovo uživanje še zlasti priporočljivo za športnike, saj dajejo energijo.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close